Proglašeni pobjednici Bisera mora!

Miranda Čikotić/Pixsell
Manifestacija koju je prije 11 godina pokrenuo poznati splitski chef i kulinarski entuzijast Miro Bogdanović ispred Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, prošlog je tjedna u Supetru okupila čak 200 natjecatelja iz 21 zemlje. Koliko fine hrane...
Vidi originalni članak

Na natjecanju su učestvovali kuhari iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Indije, Velike Britanije, Poljske, Slovačke, Austrije, Italije, Japana, kao i slastičarski virtuozi iz Turske i Grčke, jer se Biser mora posljednjih godina prometnuo u jednu od najprestižnijih kulinarskih manifestacija u ovom dijelu Europe.

Po prvi put ove je godine uvedeno maratonsko 36-satno natjecanje, pa su se mirisi rižota, mesnih, ribljih i vegetarijanskih jela, slastica i koječega drugog širili i u gluho doba noći iz restorana u Svpetrvs hotelima.

U završnici u nedjelju, između petorice finalista pobjedu je odnio Nikola Mishkovski (31), chef kuhinje elitnog hotela "Kamnik" u Skoplju. Protiv njega u finalu su se takmičili Stipe Vujević i prošlogodišnji pobjednik Bisera mora Toni Boban, inače obojica kuhari u splitskom NoStressu.

Međunarodni žiri ocjenjivao je okus, izgled, iskoristivost namirnica i higijenu u kuhinji, a među sucima ove je godine bio i jedan od vodećih dalmatinskih kuhara Hrvoje Zirojević, koji je rekao:

"Naše natjecatelje iznenadili smo namirnicama koje su im odabrane, a imali su dva sata vremena da naprave predjelo, glavno jelo i desert. Dobili su većinom morske namirnice; tunu, šampjera, škampe, kozice, pedoče, razno povrće, ali i bijelu čokoladu, šumsko voće s kojima su se morali brzo snaći."

Osim nadmetanja u kuhanju, u Supetru su održane brojne gastronomske prezentacije, a posebnu pažnju privukao je kulinarski tim iz Ukrajine spremivši nezaobilazni specijalitet s ciklom boršč, te golubce, savitke od slatkog kupusa i mljevenog mesa slične sarmama koji su učas razgrabljeni. Kuhari tvrtke za začine Kotany pokazali su kako se palačinke mogu obogatiti kurkumom, uljem oraha i zvijezdanim anisom, a na Biseru mora 2016. dalo se kušati vrhunska maslinova ulja, koktele s krastavcima, 12 godina odležane rakije brenda Stara sokolova iz Srbije, kao i brojne bračke specijalitete.

Restoran Antonija iz Rogoznice pripremao je, pak, lignje s kaduljom i krumpirom u lugu kojeg su donijeli za ovu prigodu na Brač. Prava remek djela slastičarstva prikazali su gosti iz Turske koji su odnijeli čak devet medalja u kategoriji artististika.

Više detalja potražite u sutrašnjem broju magazina Skuhatćute!

Posjeti Gastro.hr