Na natjecanju su učestvovali kuhari iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Indije, Velike Britanije, Poljske, Slovačke, Austrije, Italije, Japana, kao i slastičarski virtuozi iz Turske i Grčke, jer se Biser mora posljednjih godina prometnuo u jednu od najprestižnijih kulinarskih manifestacija u ovom dijelu Europe.
Po prvi put ove je godine uvedeno maratonsko 36-satno natjecanje, pa su se mirisi rižota, mesnih, ribljih i vegetarijanskih jela, slastica i koječega drugog širili i u gluho doba noći iz restorana u Svpetrvs hotelima.
U završnici u nedjelju, između petorice finalista pobjedu je odnio Nikola Mishkovski (31), chef kuhinje elitnog hotela "Kamnik" u Skoplju. Protiv njega u finalu su se takmičili Stipe Vujević i prošlogodišnji pobjednik Bisera mora Toni Boban, inače obojica kuhari u splitskom NoStressu.
Međunarodni žiri ocjenjivao je okus, izgled, iskoristivost namirnica i higijenu u kuhinji, a među sucima ove je godine bio i jedan od vodećih dalmatinskih kuhara Hrvoje Zirojević, koji je rekao:
"Naše natjecatelje iznenadili smo namirnicama koje su im odabrane, a imali su dva sata vremena da naprave predjelo, glavno jelo i desert. Dobili su većinom morske namirnice; tunu, šampjera, škampe, kozice, pedoče, razno povrće, ali i bijelu čokoladu, šumsko voće s kojima su se morali brzo snaći."
Osim nadmetanja u kuhanju, u Supetru su održane brojne gastronomske prezentacije, a posebnu pažnju privukao je kulinarski tim iz Ukrajine spremivši nezaobilazni specijalitet s ciklom boršč, te golubce, savitke od slatkog kupusa i mljevenog mesa slične sarmama koji su učas razgrabljeni. Kuhari tvrtke za začine Kotany pokazali su kako se palačinke mogu obogatiti kurkumom, uljem oraha i zvijezdanim anisom, a na Biseru mora 2016. dalo se kušati vrhunska maslinova ulja, koktele s krastavcima, 12 godina odležane rakije brenda Stara sokolova iz Srbije, kao i brojne bračke specijalitete.
Restoran Antonija iz Rogoznice pripremao je, pak, lignje s kaduljom i krumpirom u lugu kojeg su donijeli za ovu prigodu na Brač. Prava remek djela slastičarstva prikazali su gosti iz Turske koji su odnijeli čak devet medalja u kategoriji artististika.
Više detalja potražite u sutrašnjem broju magazina Skuhatćute!