Projekt za očuvanje kulinarske baštine Dalmacije

Privatni album
Koliko cijeniš svoje korijene i kulturu, toliko i vrijediš, no rijetki od nas znaju kako postoje i udruge koje se bave očuvanjem - kulinarske baštine. Iz tog razloga razgovaramo s nekoć poznatom pjevačicom, a danas stručnom suradnicom javne ustanove Rera SD, gospođom Ivankom Luetić Boban
Vidi originalni članak

Draga Ivanka, otkud vi s estrade u ovu lijepu priču?
Ha, ha, sasvim logično - pa i na estradi je velika „kužina“. U međuvremenu sam se malo bavila i politikom i kad sam shvatila kakva je tek to kuhinja, odlučila sam se i za pravu kuhinju. Šalu na stranu, uz moju mamu sam zavoljela kuhanje i prije 20 godina izdala i svoju knjigu “Hrvatski način pripremanja jela“ jednu od najvećih knjiga kulinarstva kod nas. Kad sam se zaposlila u JU Rera bilo je sasvim logično da ja vodim taj projekt.

Možete li nam objasniti čime se bavi CULINARY HERITAGE EUROPE (CHE), i kako se i Hrvatska našla na toj mapi?
Radi se o projektu mreži Europske regionalne kulinarske baštine. Uključivanjem u CHE dobiva se međunarodno priznata oznaka i jedinstveni standard kvalitete. Projekt je razvijen u Švedskoj i Danskoj a Splitsko-dalmatinska županija je postala članicom na poziv Warminsko-Mazurskog vojvodstva iz Poljske. Ovo je,kod nas, jedina međunarodno priznata oznaka hrane i pića koja garantira kvalitetu, autohtonost i tradiciju te očuvanje kulinarske baštine.



Koji su uvjeti za pristup toj udruzi?
Članovi mogu biti uzgajivači( poljoprivreda i ribarstvo i sl.), prerađivači hrane i pića, mjesta gdje se konzumira(zalogajnice, restorani, konobe, slastičarne, itd.), mali proizvođači i prodavaonice tradicijskih i domaćih proizvoda OPG-ovi i sl. Za svakog postoje uvjeti ali bi se svi mogli svesti pod nekoliko rečenica. Osim što trebaju biti registrirani i raditi u Splitsko–dalmatinskoj-županiji, jer radi se o regionalnoj pripadnosti, te poslovati prema zakonima RH, trebaju proizvoditi, prerađivati i prodavati proizvode koje su sami uzgojili,proizveli od sirovina koje su također u znatnoj mjeri proizvedene u SDŽ. Trebaju promovirati i uvrštavati takve proizvode u svoju ponudu i svoje jelovnike. Jela i pića moraju imati direktnu povezanost s tradicijom i poviješću jer se time čuva autohtona kuhinja.

Tko su sadašnji europski, a tko članovi u vašoj Županiji? Ima li Hrvatska još predstavnika?
Projekt je započeo i uglavnom se razvijao na sjeveru Europe i polako se širio. U ovom trenutku ima 45 regija, 1506 članova iz 13 zemalja: Danska, Švedska, Njemačka, Norveška, Škotska, Turska, Poljska, Ukrajina, Litva, Latvija, Estonija, Bjelorusija i Hrvatska. Za sada smo jedina županija iz Hrvatske,ali se nadam i radim na tome da se i druge županije uključe. Evo neka im je i ovo poziv da se jave.

Koji su vaši osnovni ciljevi i zadaci?
Glavni cilj je razvoj regija kroz oživljavanje poljoprivrede i time kulinarske baštine,proizvodnju autohtonih tradicionalnih proizvoda,hrane i pića,i uvrštavanje tih jela i proizvoda u lokalnu turističko ugostiteljsku ponudu s posebnim naglaskom na ponudu u seoskim domaćinstvima. Naravno da je važno da i mi domaći jedemo zdravo i dobro dakle i mi želimo kupovati kvalitetne proizvode na našim stolovima a ne da jedemo europsko smeće, često hranu koja u drugim državama EU uopće nije dopuštena za ljudsku konzumaciju. Sve to ima snažan utjecaj i na razvoj gospodarstva, jer će ljudi ostati na selu, povećava se zaposlenost lokalnog stanovništva a time se i dugi problemi rješavaju kao briga za okoliš i zdravlje pojedinaca ali i demografsku obnovu.

Što se tiče turizma, cilj je ponuditi turistima jedinstvene okuse koje mi nudimo i koji su takvi jer rastu pod našim suncem, u našoj zemlji, moru ili rijekama i pripremljeni su na naš način. To daje jedinstven doživljaj. Nudeći takvu hranu dajemo neponovljiv doživljaj koji poziva na povratak jer prema nekim analizama hrana je u sjećanju turista na drugom mjestu i to trebamo iskoristiti. Naša hrana je zahvaljujući mnogima iz povijesti „koji su nas htjeli“ vrlo bogata jer dobro koje su ostavili je upravo utjecaj u na tom području. Nudeći svoje, mi smo jedinstveni i neponovljivi. Sve drugo je kopija.



Koji su zaštićeni specijaliteti vaše Županije, koji Hrvatske?
Imamo nekoliko proizvoda POLJIČKI SOPARNIK, TORTA MAKARANA, SINJSKI ARAMBAŠI, VITALAC I TORTA HRAPOĆUŠA. Radi se na zaštiti BIKLE, IMOTSKE TORTE, VARENIKA i još nekih. Dakle nas zanimaju samo proizvodi naše županije a naravno da volimo i raduje nas zaštita i drugih specijaliteta.

Zašto bi restorani, OPG-ovi i drugi trebali pristupiti vašoj udruzi?
Osim što dobiju jednu lijepu metalnu ploču koju trebaju objesiti na vidljivo mjesto oni tako postaju VELEPOSLANICI Kulinarske Baštine. Dobivaju mogućnost korištenja loga za potrebe promocije svojih proizvoda /može logo koristiti na naljepnicama na proizvodu, korištenje zastavice, naljepnice i oznake na raznim događanjima, prezentacijama, sajmovima i slično.

Dobiva promociju na službenoj web stranici (info o članu, recepti, proizvodi, fotografije i sl.) www.culinary-heritage.com u vidu oglašavanja na 21 jeziku i 3 pisma, promociju/info o članu na stranici www.rera.hr, promociju u brošuri Kulinarska Baština SDŽ te ustupanje određene količine na korištenje, mogućnost sudjelovanja na sajmovima te informacije o mogućnostima sudjelovanja na međunarodnim sajmovima. Jedan od ciljeva je i umrežavanje, komuniciranje ali i mogućnost suradnje članova međusobno. Naši članovi kupuju jedni od drugih. I još nešto. Ovo je projekt županije Splitsko-dalmatinske i ona plaća članarinu, tako da je našim članovima ona besplatna.

Jedan od posebnih razloga je i taj što smo stvorili i novi turistički proizvod. Naime, već smo imali grupu iz Poljske koja je išla PUTOVIMA KULINARSKE BAŠTINE. Dakle gosti koji su došli spavali su jeli i pili te sudjelovali na radionicama i sl. isključivo na mjestima koja imaju oznaku KULINARSKA BAŠTINA SDŽ. Upravo sastavljam ponudu za novi posjet.


Imate li poruku za čitatelje Gastro.hr-a?
Jedite i pijte dobro i zdravo. Koliko god možete jedite naše u Hrvatskoj, Kad putujete vani jedite njihovu tradicionalnu hranu. Naša hrana još uvijek ima okus i miris. Njegujte našu tradiciju. Nudite, pogotovo strancima, našu hranu. Naša je zemlja zahvaljujući povijesti vrlo bogata i šarolika po pitanju hrane i pića. Hrvatska se mora okrenuti sebi i nuditi svoje. Samo tako možemo biti jedinstveni. Sve drugo je kopija.

Županije pozivam neka se priključe jer zajedno imamo još puno mogućnosti osim nabrojenih. Ovo je, kod nas, jedina međunarodno priznata oznaka hrane i pića koja garantira kvalitetu, autohtonost i tradiciju te očuvanje kulinarske baštine. Još nije dovoljno prepoznatljiva kod nas, ali ako se udružimo - stojim na usluzi


CULINARY HERITAGE EUROPE
KULINARSKA BAŠTINA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

ivanka.luetic.boban@rera.hr
www.rera.hr

Posjeti Gastro.hr