Riccardo Camanini - Talijan koji je tjestenini dao novo značenje

@ristorantelido84 , Instagram
Način na koji ovaj Talijan vidi tjesteninu u potpunosti se razlikuje od svega što smo do sada naučili o talijanskoj kuhinji. Njegove su rubne kombinacije oduševile i najveće, a za predanost svom konceptu njegov je restoran dobio Michelinovu zvjezdicu. Upoznajte Riccarda Camaninija!
Vidi originalni članak

Ljubav prema tjestenini, posebice špagetima, talijanski chef Riccardo Camanini posljednjih je godina odveo na posve novu razinu. Baš poput pravog Talijana, tjesteninu jede svaki dan, a s onom koju poslužuje gostima u svom restoranu Lido 84, baš nikada ne pretjeruje. Dodaje joj tek nekoliko pomno odabranih sastojaka zbog kojih zatim gosti, ali i ostatak talijanskog gastronomskog svijeta - gubi glavu.
 


Njegov je koncept tjestenine potpuna suprotnost svemu što talijanska kuhinja predstavlja. Najviše voli suhu tjesteninu, voli kada tjestenina u ustima proizvodi određen zvuk pa je nikada ne ostavlja potpuno al dente, a umjesto parmezana koristi prehrambeni kvasac.

Prije kvasca tjesteninu je kombinirao s limunom i maslacem, a kada je limun izašao iz sezone, zamijenio ga je iglicama cedra. Nakon cedra na red je došla kamilica, a onda je Camanini tjestenini odlučio dodati prehrambeni kvasac. 

Tostiranjem kvasca dobio je orašaste okuse i fantastične mirise. Ipak, Talijani nisu pali na prvu. Na prvotno čuđenje Camanini im je odgovorio zagonetnim smiješkom i najjednostavnijim, ali ujedno i najukusnijim tanjurom tjestenine. I oduševio!

Malo je reći da je svojim postupcima začudio čitavu zemlju, no Michelinovi su inspektori ostali oduševljeni, dodijelili mu jednu zvjezdicu, a udruženje talijanskih chefova Identita Golose proglasila ga je chefom godine. 
 


Ravnodušan nije ostao ni veliki Alain Ducasse koji je Camaninijeve spaghettone proglasio najboljima koje je ikada probao, dok je američki chef Corey Lee njegovu ideju opisao kao chefovsku kreativnost u najboljem obliku, a tanjur tih sasvim posebnih spaghettona nazvao jelom koje se cijeni čak i bez da se sazna priča iza njega. 

Tjestenina s kvascem nije jedino Camaninijevo jelo koje je podiglo prašinu. Naime, ovaj chef okušao se u pripremi rigatona cacio e pepe, tjestenine koje se priprema od jednostavnih sastojaka poput maslaca, soli, papra i parmezana, u svinjskom mjehuru.

Cacio e pepe "en vessie", kako je nazvao svoje jelo, prezentirano je iznimno efektno, dok je tjestenina unutar mjehura kremasta, prepuna aroma. Klasični cacio e pepe pokraj ove varijante zbilja nema šanse.
 

 

Korijen Camaninijevih, rekli bi skeptici, divljih jela, krije se u njegovom kreativnom duhu. Kako sam kaže, fine dining iskustvo koje uključuje tjesteninu često se svodi na skupe namirnice poput tartufa ili morskih plodova, no s vremenom one postaju - dosadne.

Na pitanje hoće li mu tjestenina kao namirnica ikada dosaditi, za portal Saveur, Riccardo Camanini rekao je.

"Ja sam Talijan, za nas je tjestenina jednostavno život."

I to kakav život, dodali bismo!
 

Posjeti Gastro.hr