Riža bolja od restoranske: Nova avantura Gastroterminatora

"Otkrit ću vam tajnu, kako saznati je li neki restoran dobar, odnosno, je li mu kuhar „maher“: Naručite rižu! " tvrdi u svojoj novoj kolumni naš okorjeli gastro kritičar Gastroterminator
Vidi originalni članak

Naime, vjerovali ili ne, pripremiti rižu uopće nije jednostavno. Dobro, jednostavno je, samo treba biti malo maštovit, vidjet ćete i sami.

U jednom sam vrlo hvaljenom restoranu u Hrvatskoj naručio biftek (krvav, najkrvaviji) i kao prilog rižu. Volim kada mi se riža sljubi s krvavim sokovima ispuštenim iz bifteka. Prava „alfa mužjak“ klopa!

Kako se ispostavilo, restoran je ipak bio prenaglašen: Pojeo sam jedan od najboljih bifteka ikada, i definitivno najgoru rižu u životu. Tj. nisam je ni pojeo - nego ostavio nakon prvog zalogaja. Već i vizualno mi ta prokleta riža nije baš odavala previše povjerenja. Na koncu, bila je hladna, konzistencije spužve, ljepljiva i jednostavno - bez ikakvog okusa. I slama bi bolje prijala. Najgroznije je to što poznam vlasnika, a i kuharu sam pred par godina „prodao“ nekoliko trikova, pa kako mi se činio vrlo perspektivan, poklonio sam mu i lijepu knjigu s hi-tech receptima. Znate ono, kuhanje s tekućim dušikom i slično.

Razočaranju nije bilo kraja, nikada više nisam otišao tamo, a prošlo je otada tri godine…

Moj se današnji recept ne odnosi na neke posebne riže, kao basmati, jasmin, za kineska ili korejska jela, za sushi ili slično. Odnosi se na najobičniju rižu koju možete krkati uz sve: bifteke, krmenadle, pohance, zagrebačke ili natur šnicle, špinat… Ja jako volim rižu, pa ju jedem i uz - grah! Pa zato, krenimo na recept!

Na kutijama obično piše recept. Kupite običnu, najobičniju rižu i zaboravite ono što stoji u uputstvu za kuhanje, jer baš nije tako nego upravo obrnuto! Da vam ne padne slučajno na pamet kupovati neke instant riže, riže sto se kuhaju u vrećicama, mikrovalnim i krugovalnim pećnicama i slično! Ovako:

1. U rajnglu stavite dvije žlice običnog ulja i zagrijte ga.
2. Kada se zagrijalo, stavite u njega jednu šalicu riže i promiješajte.
3. Kada riža počne pucketati, stavite tekućinu. Omjer riža : tekućina je 1:2. Kao što sam jednom pisao, u gastronomiji voda služi samo za pranje posuđa. Dakle, tekućina neka vam bude povrtni ili kokošji temeljac. No dobro, ukoliko baš želite staviti vodu jer nemate temeljac, stavite u rižu jedan očišćeni i raspolovljeni luk. On će dati odličnu aromu!
4. Posolite (ukoliko radite s temeljcem, minimalno soli)
5. Kuhajte na štednjaku bez miješanja, tek malo protresite
6. Nakon što vidite da je voda reducirana, stavite nepoklopljenu rajnglu u pećnicu, prethodno zagrijanu na 180° i uključite program „vruć zrak“, što znači da ćemo rižu koja se kuhanjem napunila vodom - sada lagano isušivati.
7. Na "vrućem zraku" držite oko 15 minuta, a zatim okrenite na „grijanje gore-dolje“
8. Stavite 
žlicu maslaca na rižu 

9. Kada vam se riža odozgo zapeče, proces je gotov!

Obzirom da je zapečen samo gornji sloj, preporučam da koristite veliku i plitku rajnglu jer će se svi potući baš sa ovaj zapečeni dio!

Dobar tek, voli vas vaš Gastroterminator! 

Posjeti Gastro.hr