Salata od hobotnice kakvu još niste probali

Dražen Pajtlar
Naš vjerni kolumnist Gastroterminator vam ovom prilikom očitava bukvicu o krivim načinima omekšavanja, kuhanja i pravljenja dobre stare salate od hobotnice!
Vidi originalni članak

Odmah vam moram priznati svoj grijeh. Ja ne jedem hobotnicu (ni muzgavca)!

Kada sam shvatio koliko je ta životinja pametna, odlučio sam je prestati konzumirati u bilo kojem obliku. Do tada sam se doslovno davio u njoj. Na sve moguće načine pripremljena, pečena, frigana ili pod pekom - ipak mi je salata bila najmilija. Jeste vidjeli snimku kada je stave u staklenku s poklopcem na navoj, i ona sama otvori poklopac i izađe van? Jeste vidjeli video gdje ju zatvore u labirint, pa hobotnica nakon dužeg vremena uspije naći izlaz? I onda ju stave jos jednom i ova izjuri van isti čas jer je zapamtila (memorirala ili što već?) točan put? Iskreno govoreći to ne bih ni ja znao. Ili... ni ja ne bih došao na ideju da sa sobom nosim razbijeni kokosov orah, pa kada dođe opasnost, zatvorim se u unutrašnjost, a inače trči s njim po dnu mora. Naime, one rade i to...

No, hobotnica, muzgavac... znate li uopće razliku?

Sad će neki reci da je muzgavac manji od hobotnice. To je točno, no što ako imate starog muzgavca i bebu hobotnicu koji su iste veličine? Eto, sad ćete saznati veliku tajnu: hobotnica ima 2 paralelna reda „saugera“ na krakovima, dok muzgavac ima samo jedan. U tekstu ću koristiti riječ „hobotnica“ ali sve se odnosi i na muzgavca.

Hajdemo s riječi na jela.

Kako biste dobili savršenu salatu od hobotnice, potrebno ju je napraviti dan prije nego što će biti servirana. Na našim ribarnicama postoji stvarno velika i vrlo kvalitetna ponuda. Da se ne bi puno gnjavili i zamazali kuhinju tintom, zamolite prodavača da vam je očisti. Istina, bit će nesto skuplje, ali ćete si uštedjeti puno svinjarija kod kuće. Očišćenu hobotnicu stavljamo u vruću vodu.

Svakakvi savjeti da ju neposredno prije kuhanja masirate, lupate batom za meso po njoj, vitlate iznad glave poput kauboja lasom, bacate u zid, ili na pod pa po njoj plešete sambu kako bi skratili vrijeme kuhanja - jednostavno zaboravite, jer će na taj način tretirana hobotnica imati strukturu raspadnute kuhane piletine. Također sam čuo da ljudi stavljaju uz hobotnicu komad stakla, kamen ili pluteni čep. Sačuvaj me Bože... Dakle, u vruću vodu s njom (ne zaboravite provjeriti da nije slucajno uzela kokosov orah sa sobom), pootvarajte sve prozore, pozatvarajte ulazna vrata od kuhinje. Nakon kuhanja morat ćete oprati kosu i promjeniti odjeću!

No, postoji jedan mali trik, kako ipak smanjiti neugodne mirise pri kuhanju: na štednjak stavite da kipi mješavina vode i octa u omjeru 1:1. Stvarno će se donekle neutralizirati miris kuhanja, no sada će se osjetiti intenzivan miris octa. Pa sad, kako kome drago.

Kuhanje ovisi o puno faktora. Najbolje je da nakon sat vremena kuhanja u vodi koja vrije, izvadite komad van i pokušate ga razrezati nožem. Ako možete razrezati jednim potezom, a ne da pilite po njoj - znači da je kuhana. Po završetku kuhanja ostavite je da se ohladi. Vodu u kojoj se kuhala procijedite i spremite za kasnije. Skuhanu hobotnicu operite pod vodom. Istovremeno možete laganim potezima odstraniti kožu koja se ionako tijekom kuhanja već počela odvajati. Hobotnicu narežite na male komade i stavite u zdjelu. Nakon toga dolaze začini. Kao prvo stavite ulje, ali nikako ne maslinovo, jer će aroma maslinovoga ulja biti predominantna. Najbolje pomiješajte maslinovo ulje s običnim u omjeru 1:4.

Nakon ulja dolazi ocat. Upotrijebite crveni vinski ocat, ali stavite nešto manje nego što smatrate da je potrebno. Od ostalih začina, sitno narezan luk, sitno narezan češnjak, peršin i obavezno kapari. Naravno, sol i papar... Za kraj stavite još i jednu čašu vode u kojoj se hobotnica kuhala. Sa salatom u hladnjak i ostavite dva sata. Zatim izvadite salatu i dodajte sok od iscjeđenog limuna ili limete. Kušajte i eventualno dodajte ukoliko smatrate da nešto od začina nedostaje. Sa salatom u hladnjak. Drugi će vas dan docekati iznenađenje! Vražja je hobotnica upila sav sok. Ali, vi ste bili lukavi i sačuvali ste procijeđenu vodu od kuhanja!

Dodajte vode i dekorirajte kriškama limuna ili limete te nazad u hladnjak. Hobotnica se, kao i osveta - servira hladna. Vrlo hladna. Da vam, za Boga miloga, ne padne na pamet dodavati kuhani krumpir, papriku ili narezanu rajčicu. Krumpir je za krumpirušu, paprika za paprikaš a rajčica nek se sljubljuje s mozzarellom!

Posebno je atraktivno ako salatu poslužite u zdjelicama od leda, koje ste sami napravili. No, kako je ljeto još daleko, drugom prilikom instrukcije kako napraviti zdjelice od leda. Do onda - vježbajte!

Ah da, pripremite zalihu svježeg, bijelog kruha jer će ga sigurno nedostati za „tunkanje“... Ljubi vas Gastroterminator!

Posjeti Gastro.hr