Savršen kuglof od rogača i jabuka

Lili Bašić
Blog Travelling oven obavezna je gastro postaja za sve ljubitelje dobrih zalogaja i fantastičnih fotografija. Lili, koja se iza istog krije, za sebe kaže kako je uvijek bila gurman, a 2013. godine zainteresirala se za fotografiranje hrane kojim se danas i profesionalno bavi. Na njezinom blogu uvijek nalazimo najfinije zdrave recepte, slastice i neizmjernu ljubav prema hrani koju uvijek rado dijeli sa svojim čitateljima.
Vidi originalni članak

Danas sam koristila kokosov šećer koji inače ima manji glikemijski indeks od običnog šećera.

On je manje sladak i ima lagano karamelast okus koji se ovdje lijepo kombinira s drugim okusima, ali naravno možete upotrijebiti i običan bijeli šećer koji će kolač učiniti i malo slađim.

Ako ste ljubitelj tamne čokolade kao ja, za preljev možete koristiti onu sa 65 ili 70% kakaa, a ako više volite slađe varijante, upotrijebite onu s manjim postotkom kakaa.

 

 

Kuglof od rogača i jabuka

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 šalica kokosovog šećera (ili običnog)
  • 1 šalica mljevenog rogača (može se naci u trgovinama zdrave hrane)
  • 1.5 šalica pirovog brašna (ili običnog)
  • 1 šalica kokosovog ulja, rastopljenog
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 1 žlica kakao praha
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 5 jabuka, oguljenih i naribanih
  • Za preljev: 1 šalica (200 g) tamne čokolade + 2 žlice maslaca 
  • Napomena: 1 šalica = 250 ml

 

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 C. Pripremiti 24 cm kalup za kuglof, nauljiti i pobrašniti (nije potrebno ako koristite silikonski). 
  2. Oguliti i naribati jabuke. U većoj zdjeli pomiješati brašno, mljeveni rogač, kakao prah, prašak za pecivo i sol i pomiješati da se poveže.
  3. U drugoj zdjeli izmiješati jaja sa šećerom, dodati vaniliju, rastopljeno kokosovo ulje i dobro pomiješati da se sve poveže. 
  4. Dodati smjesu od brašna i rogača i promiješati. Dodati naribane jabuke. Izliti smjesu u pripremljeni kalup za kuglof i peći 50-55 min. 
  5. Pustiti da se dobro ohladi prije nego iskrenete kuglof na tanjur ili stalak za serviranje. 
  6. Pripremiti čokoladni preljev tako da na pari rastopite čokoladu i maslac, preliti preko pečenog kuglofa i ostaviti da se ohladi prije serviranja.

    Dobar tek!

Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, Instagramu, kao i na Facebook stranici.

Posjeti Gastro.hr