Sirutka: Savršena prirodna formula za ljepše i zdravije tijelo

Stockfood
Sirutka je u biti „stara“ kao i sirevi, no ova se dragocjena tekućina najprije bacala, a potom koristila isključivo kao krmivo. Njezina primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina.
Vidi originalni članak

Sirutka je ustvari tekućina koja nastaje prilikom proizvodnje sira, nakon što se mlijeko zgruša i izdvoji mliječna bjelančevina kazein i većina mliječne masti. Samim time, vrijedni nutrijenti topivi u vodi prelaze iz mlijeka u sirutku, a ona se istovremeno osiromašuje kalorijama pa tako 100 ml osigurava tek 24 kcal. U manjim količinama sirutka sadrži vitamina B skupine, te kalcij, kalij, magnezij, fosfor, natrij i cink. Ipak, najvrednija tvar u sirutki je - protein.

Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline te su u potpunosti probavljivi i iskoristivi. Također, proteini sirutke predstavljaju dobar izvor razgranatih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin) koje su nakon unosa u organizam lako i brzo iskoristive. Zbog visokog udjela važnih aminokiselina: lizina, cisteina i metionina, proteine sirutke krasi veća biološka vrijednost od proteina mlijeka. Naime, za iskoristivost proteina u organizmu bitan je omjer cisteina i metionina, koji je u proteinima sirutke povoljniji nego u kazeinu mlijeka.

Proteini sirutke mogu pomoći pri oblikovanju tijela

Nutritivno vrijedna sirutka se odlično uklapa u uravnoteženu prehranu svih dobnih i populacijskih skupina; od onih najmlađih do najstarijih pojedinaca. Tako će primjerice djeci osigurati visokovrijedne proteine neophodne za pravilan rast i razvoj, dok će osobama starije dobi njena laka probavljivost i iskoristivost biti od pomoći u zadovoljavanju nutritivnih potreba. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim nutrijentima, sirutku vrijedi uvrstiti i u kvalitetnu redukcijsku dijetu te kao pomoć u održavanju vitke linije. Dodatnu prednost daje činjenica da, prema istraživanjima, proteini sirutke povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

Pozitivan učinak proteina sirutke na tjelesnu masu potvrđuje i meta-analiza objavljena 2014. godine u časopisu The Journal of the American College of Nutrition. Analizom 14 studija znanstvenici su, među ostalim, htjeli utvrditi utjecaj proteina sirutke na sastav tijela u osoba na dijeti koje nisu tjelesno aktivne. Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću i unose proteine sirutke imaju nižu tjelesnu masu i udio masnog tkiva u odnosu na drugu skupinu. Također, u aktivnih ispitanika došlo je do porasta mišićne mase.

Znanstvenici su istaknuli kako su bolji rezultati vidljivi kada su proteini sirutke primijenjeni u sklopu treninga, no ne smije se zanemariti poboljšanje u sastavu tijela i kod ispitanika koji nisu vježbali, ali imali smanjeni unos kalorija, ističu autori studije. Stoga su autori studije zaključili kako proteini sirutke mogu pridonijeti poboljšanju sastava tijela ukoliko su korišteni u sklopu treninga i/ili dijete.

Sirutka u kuhinji

Unatoč visokoj nutritivnoj vrijednosti sirutka nema veliku primjenu u kulinarstvu i najčešće se konzumira kao napitak. Želite li ipak povećati dijapazon gastronomske primjene, sirutka može zamijeniti mlijeko u pripremi milkshakea ili primjerice omiljenih muffina. Sljedeći put kada krenete pripremati varivo od mahunarki namočite ih u vodi kojoj ste dodali nekoliko žlica sirutke.

Također, odreske mesa ili piletine probajte marinirati u mješavini sirutke i omiljenih začina (češnjak, sol, papar, ružmarin…). Osim što će marinada sa sirutkom pružiti novu dimenziju okusa, njeni će enzimi pomoći i u omekšavanju mesa i postizanju osebujne sočnosti.

Pripremate li, pak, rižoto, umjesto vode koristite sirutku – dobit ćete kremasto jelo dodatno obogaćeno hranjivim tvarima.

I za kraj, imajte na umu, da osobe alergične na mlijeko iz prehrane moraju izbaciti i sirutku. Svi ostali, krenite eksperimentirati i dodatkom sirutke podarite novi okus starim jelima. 

Posjeti Gastro.hr