Špajza 1163 prikaza 08. siječnja 2016.

Sirutka: Savršena prirodna formula za ljepše i zdravije tijelo

Sirutka
Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Sirutka je u biti „stara“ kao i sirevi, no ova se dragocjena tekućina najprije bacala, a potom koristila isključivo kao krmivo. Njezina primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina.

Sirutka je ustvari tekućina koja nastaje prilikom proizvodnje sira, nakon što se mlijeko zgruša i izdvoji mliječna bjelančevina kazein i većina mliječne masti. Samim time, vrijedni nutrijenti topivi u vodi prelaze iz mlijeka u sirutku, a ona se istovremeno osiromašuje kalorijama pa tako 100 ml osigurava tek 24 kcal. U manjim količinama sirutka sadrži vitamina B skupine, te kalcij, kalij, magnezij, fosfor, natrij i cink. Ipak, najvrednija tvar u sirutki je - protein.

Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline te su u potpunosti probavljivi i iskoristivi. Također, proteini sirutke predstavljaju dobar izvor razgranatih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin) koje su nakon unosa u organizam lako i brzo iskoristive. Zbog visokog udjela važnih aminokiselina: lizina, cisteina i metionina, proteine sirutke krasi veća biološka vrijednost od proteina mlijeka. Naime, za iskoristivost proteina u organizmu bitan je omjer cisteina i metionina, koji je u proteinima sirutke povoljniji nego u kazeinu mlijeka.

Proteini sirutke mogu pomoći pri oblikovanju tijela

Nutritivno vrijedna sirutka se odlično uklapa u uravnoteženu prehranu svih dobnih i populacijskih skupina; od onih najmlađih do najstarijih pojedinaca. Tako će primjerice djeci osigurati visokovrijedne proteine neophodne za pravilan rast i razvoj, dok će osobama starije dobi njena laka probavljivost i iskoristivost biti od pomoći u zadovoljavanju nutritivnih potreba. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim nutrijentima, sirutku vrijedi uvrstiti i u kvalitetnu redukcijsku dijetu te kao pomoć u održavanju vitke linije. Dodatnu prednost daje činjenica da, prema istraživanjima, proteini sirutke povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

Pozitivan učinak proteina sirutke na tjelesnu masu potvrđuje i meta-analiza objavljena 2014. godine u časopisu The Journal of the American College of Nutrition. Analizom 14 studija znanstvenici su, među ostalim, htjeli utvrditi utjecaj proteina sirutke na sastav tijela u osoba na dijeti koje nisu tjelesno aktivne. Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću i unose proteine sirutke imaju nižu tjelesnu masu i udio masnog tkiva u odnosu na drugu skupinu. Također, u aktivnih ispitanika došlo je do porasta mišićne mase.

Znanstvenici su istaknuli kako su bolji rezultati vidljivi kada su proteini sirutke primijenjeni u sklopu treninga, no ne smije se zanemariti poboljšanje u sastavu tijela i kod ispitanika koji nisu vježbali, ali imali smanjeni unos kalorija, ističu autori studije. Stoga su autori studije zaključili kako proteini sirutke mogu pridonijeti poboljšanju sastava tijela ukoliko su korišteni u sklopu treninga i/ili dijete.

Muffini-s-duplom-čokoladom | Author: Thinkstock Thinkstock

Sirutka u kuhinji

Unatoč visokoj nutritivnoj vrijednosti sirutka nema veliku primjenu u kulinarstvu i najčešće se konzumira kao napitak. Želite li ipak povećati dijapazon gastronomske primjene, sirutka može zamijeniti mlijeko u pripremi milkshakea ili primjerice omiljenih muffina. Sljedeći put kada krenete pripremati varivo od mahunarki namočite ih u vodi kojoj ste dodali nekoliko žlica sirutke.

Također, odreske mesa ili piletine probajte marinirati u mješavini sirutke i omiljenih začina (češnjak, sol, papar, ružmarin…). Osim što će marinada sa sirutkom pružiti novu dimenziju okusa, njeni će enzimi pomoći i u omekšavanju mesa i postizanju osebujne sočnosti.

Pripremate li, pak, rižoto, umjesto vode koristite sirutku – dobit ćete kremasto jelo dodatno obogaćeno hranjivim tvarima.

I za kraj, imajte na umu, da osobe alergične na mlijeko iz prehrane moraju izbaciti i sirutku. Svi ostali, krenite eksperimentirati i dodatkom sirutke podarite novi okus starim jelima. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.