Slastica naših baka: Paradižot iliti šnenokle

Thinkstock
Paradižot je idealna slastica za dane kada nam se jede nešto slatko, brzo je gotova i potrebne sastojke uvijek imate.
Vidi originalni članak

U Dalmaciji ovaj desert se zove paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske ga zovu šnenokle. Radi se o slatkom specijalitetu austrijske kuhinje, koji se u tolikoj mjeri udomaćio u ovim krajevima da ga smatramo tradicionalnom slasticom

 

Dalmatinski paradižot

 

Paradižot odnosno šnenokle je recept poznat diljem svijeta. Englezi ga zovu floating island (plutajući otoci), Francuzi les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko).

 

  Jedne, jedine i najdraže šnenokle

 

Ova brza i vrlo jednostavna poslastica se priprema od svega četiri sastojka koja gotovo uvijek imte u svojoj kuhinji - jaja, mlijeko, šećer i keksi. Osim ovih osovnih sastojaka možete koristit i ektrakt vanilij, vanilin šećer kko bi obogatili okus kreme od žumanjaka ili jednostavno kao šećer na kraju samo naribati čokoladu. Ostavite da se ohladi na par sati u hladnjaku i uživajte.

Kako pripremiti ovu slasticu naših baka pogledajte u videu

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Gastro.hr