U Dalmaciji ovaj desert se zove paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske ga zovu šnenokle. Radi se o slatkom specijalitetu austrijske kuhinje, koji se u tolikoj mjeri udomaćio u ovim krajevima da ga smatramo tradicionalnom slasticom.
Paradižot odnosno šnenokle je recept poznat diljem svijeta. Englezi ga zovu floating island (plutajući otoci), Francuzi les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko).
Ova brza i vrlo jednostavna poslastica se priprema od svega četiri sastojka koja gotovo uvijek imte u svojoj kuhinji - jaja, mlijeko, šećer i keksi. Osim ovih osovnih sastojaka možete koristit i ektrakt vanilij, vanilin šećer kko bi obogatili okus kreme od žumanjaka ili jednostavno kao šećer na kraju samo naribati čokoladu. Ostavite da se ohladi na par sati u hladnjaku i uživajte.
Kako pripremiti ovu slasticu naših baka pogledajte u videu.