Špajza 26. listopada 2017.

Slastica naših baka: Paradižot iliti šnenokle

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Paradižot je idealna slastica za dane kada nam se jede nešto slatko, brzo je gotova i potrebne sastojke uvijek imate.

U Dalmaciji ovaj desert se zove paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske ga zovu šnenokle. Radi se o slatkom specijalitetu austrijske kuhinje, koji se u tolikoj mjeri udomaćio u ovim krajevima da ga smatramo tradicionalnom slasticom

 

Paradižot Možda vas zanima... Dalmatinski paradižot None

 

Paradižot odnosno šnenokle je recept poznat diljem svijeta. Englezi ga zovu floating island (plutajući otoci), Francuzi les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko).

 

  Šnenokle Možda vas zanima... Jedne, jedine i najdraže šnenokle None

 

Ova brza i vrlo jednostavna poslastica se priprema od svega četiri sastojka koja gotovo uvijek imte u svojoj kuhinji - jaja, mlijeko, šećer i keksi. Osim ovih osovnih sastojaka možete koristit i ektrakt vanilij, vanilin šećer kko bi obogatili okus kreme od žumanjaka ili jednostavno kao šećer na kraju samo naribati čokoladu. Ostavite da se ohladi na par sati u hladnjaku i uživajte.

Kako pripremiti ovu slasticu naših baka pogledajte u videu

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.