Najfinija galetta prema receptu Gastro zvijezde 2022.

Neva Zganec/PIXSELL
Mile Butorac pobjednik je natječaja Gastro zvijezda. Njegovim slasticama nitko ne može odoljeti, a ova kombinacija prhkog tijesta, krušaka i badema posebno je neodoljiva
Vidi originalni članak

Mile Butorac živi, radi i djeluje pod sloganom ‘kuhamo, jedemo, pričamo’ pa nikoga ne čudi da je jedan od najpopularnijih gastro blogera u Hrvatskoj. Obožava slatko, pa je sasvim logično završio kao finalist u kategoriji Slastice natječaja za Gastro zvijezdu, a na svečanoj dodjeli u Smaragdnoj dvorani hotela esplanade okitio se i glavnom nagradom - titulom gastro zvijezde! 


Autor bloga Jedi do Mile volje za nas je pripremio pravu poslasticu Kruška galetta. Galleta je inače jedan od Milinih najdražih kolača pa svakako preporučujemo da zaviriš (ako još nisi) i na njegov Instagram profil Hungry Mile – u potrazi i za drugim slatkim receptima.

Kruška galetta

Sastojci za galettu promjera cca 22-24 cm


Sastojci za tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Čestitamo pobjednicima Pogledaj kako je izgledala dodjela nagrada "Gastro zvijezda 2022."

Sastojci za Frangipane – kremu od badema:

  • 70 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 70 g mljevenih badema
  • 1 žlica amaretta (ili ruma, kruškovca...)
  • ribana korica 1 naranče ili limuna
  • + 3 kruške (malo soka od limuna)
  • + šećer i malo cimeta za posipanje

Priprema tijesta:

  1. Brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješaj i dodaj im hladan maslac narezan na kockice. Utrljaj maslac u brašno nalik na mrvice ili pjeskovitu smjesu.
  2. Tome dodaj jedno veliko razmućeno jaje. Brzo poveži u glatko tijesto, a ako nije do kraja kompaktno dodaj malo hladne vode.
  3. Tijesto nemoj predugo mijesiti kako se ne bi razvio gluten i kako ne bi bilo žilavo. 

Priprema Frangipanea – kreme od badema:

  1. Bademe potopi u kipuću vodu, poklopi i makni s vatre. Nakon nekoliko minuta odstrani im kožicu, posuši ih (za brže sušenje možeš ih staviti u pećnicu, na desetak minuta na 120°C) i sitno samelji.
  2. Maslac izradi sa šećerom, kada postane kremasti dodaj žumanjke i amaretto pa još kratko miksaj Gorenje mikserom. Potom dodaj i mljevene bademe i koricu naranče ili limuna. 
  3. Kruške operi, oguli i izreži ih na četvrtine pa svakom komadu odstrani koštice i tvrdi dio. Svaku četvrtinu zareži u tanke kriškice pazeći da ih ne odrežeš do kraja. Prelij ih s malo svježe cijeđenog soka limuna.

Slaganje:

  1. Pećnicu zagrij na 180°C.
  2. Dobro povezano tijesto razvaljaj na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, u oblik što sličniji krugu na debljinu oko 5 mm, pa sve skupa premjesti na lim za pečenje. 
  3. U sredinu tijesta uspi kremu od badema i ravnomjerno ju raširi, ali ostavi do 3 cm ruba tijesta bez nadjeva. Zatim složi prerezane kruške i pospi ih s malo šećera i cimeta. 
  4. Slobodne rubove preklopi preko nadjeva i formiraj paketić. (Po želji rubove možeš premazati razmućenim jajem i posuti listićima badema.) 
  5. Peci oko 35 minuta tj. dok galetta ne dobije lijepu boju. Posluži toplo ili hladno. Uz dodatak sladoleda od vanilije.

Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje.

Posjeti Gastro.hr