Slavonski burger po receptu chefa Alma Čatlaka

Željko Hladika/PIXSELL
Donosimo recept renomiranog chefa Alma Čatlaka za slavonski burger s lukom
Vidi originalni članak

Chill&Grill festival najprije je putovao Hrvatskom, a ovih se dana udomaćio na zagrebačkom Jarunu. Do 4. srpnja tamo te čeka više od 100 sati zabave uz klopu, cugu i neprekinuti slijed dobre glazbe. Tijekom dana pozornicu preuzimaju renomirani chefovi, uvijek spremni udijeliti pokoji savjet - i servirati degustacijske porcije odličnih jela. Raspored događaja prati ovdje.

Renomirani chef Almo Čatlak pripremao je prave delicije, između ostalog i sočan slavonski burger s lukom. "Chill&Grill održava se na prekrasnom mjestu na Jarunu, uz samu obalu jezera, doista mi je drago što gostujem na ovom pitoresknom mjestu, na gastro  festivalu sa štandovima s tako zavidnom gastro ponudom, što moram istaknuti. Svakako je za preporučiti Zagrepčanima, kao i onima iz bliže, a i šire okolice da dođu na Jarun, na vrhunsku klopu i živu svirku. Chill&Grill ovdje je sve do 4. srpnja", poručio je chef Almo. 

 

Chill&Grill 2021 Odličan sendvič s lungićem po receptu Marka Palfija

 

A kako bi i ti uživala u ovom odličnom burgeru u nastavku ti prenosimo recept. Svakako isprobaj!

Slavonski burger s lukom

Sastojci:

za 4 osobe

  • 4  slavonskih burgera
  • 400 g luka
  • 200 g topivog sira za toast
  • 2 žute svježe paprike
  • 1 rajčica
  • 4 velika hamburger peciva
  • Ketchup, majoneza, senf

osim toga:

  • mrvljena ljuta papričica

Priprema:

  1. Luk očistimo i narežemo na tanke trakice.
  2. Slavonske burgere stavimo na radnu površinu i odozgo svaki nadjenemo slojem narezanog luka debljine oko pola cm i lagano utisnemo da se slijepi s mesom.
  3. Tako pripremljene stavimo peći s lukom prema dolje na grill ploču (ili tavu).
  4. Pored njih stavimo očišćenu i na četvrtine narezanu žutu papriku i do njih narezani mladi kupus.
  5. Burgere pečemo samo jednom okrećući, a paprike pečemo sa svih strana povremeno okrećući dok ne omekšaju. Mladi kupus također pečemo povremeno okrećući dok ne omekša.
  6. Za to vrijeme peciva prerežemo po dužini te i njih s prerezanim dijelom stavimo na grill ploču da malo porumene.
  7. U zdjelicu stavimo, senf, majonezu i ketchup, po želji dodamo mrvljenu ljutu papričicu i izmiješamo sastojke.

Slaganje burgera:

  1. Donji dio peciva premažemo s malo pripremljenog umaka, preko umaka stavimo krišku rajčice i pirjani mladi kupus. Preko njih stavimo pečeni burger s lukom prema gore.
  2. Preko burgera stavimo krišku topivog sira i krišku pečene paprike.
  3. Gornji dio peciva s nutarnje strane također premažemo pripremljenim umakom i njime poklopimo sastojke.
  4. Burgere rasporedimo na tanjure i poslužimo ih s prženim krumpirićima.

Guštaj u ručku, a potom svrati na Jarun! Provjeri što te danas očekuje.

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count i Hrvatska obrtnička komora.

Posjeti Gastro.hr