Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 27. lipnja 2021.

Slavonski burger po receptu chefa Alma Čatlaka

foto: Željko Hladika/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo recept renomiranog chefa Alma Čatlaka za slavonski burger s lukom

Chill&Grill festival najprije je putovao Hrvatskom, a ovih se dana udomaćio na zagrebačkom Jarunu. Do 4. srpnja tamo te čeka više od 100 sati zabave uz klopu, cugu i neprekinuti slijed dobre glazbe. Tijekom dana pozornicu preuzimaju renomirani chefovi, uvijek spremni udijeliti pokoji savjet - i servirati degustacijske porcije odličnih jela. Raspored događaja prati ovdje.

Renomirani chef Almo Čatlak pripremao je prave delicije, između ostalog i sočan slavonski burger s lukom. "Chill&Grill održava se na prekrasnom mjestu na Jarunu, uz samu obalu jezera, doista mi je drago što gostujem na ovom pitoresknom mjestu, na gastro  festivalu sa štandovima s tako zavidnom gastro ponudom, što moram istaknuti. Svakako je za preporučiti Zagrepčanima, kao i onima iz bliže, a i šire okolice da dođu na Jarun, na vrhunsku klopu i živu svirku. Chill&Grill ovdje je sve do 4. srpnja", poručio je chef Almo. 

 

Možda vas zanima... Odličan sendvič s lungićem po receptu Marka Palfija Špajza

 

A kako bi i ti uživala u ovom odličnom burgeru u nastavku ti prenosimo recept. Svakako isprobaj!

 | Author: Željko Hladika/PIXSELL foto: Željko Hladika/PIXSELL

Slavonski burger s lukom

Sastojci:

za 4 osobe

  • 4  slavonskih burgera
  • 400 g luka
  • 200 g topivog sira za toast
  • 2 žute svježe paprike
  • 1 rajčica
  • 4 velika hamburger peciva
  • Ketchup, majoneza, senf

osim toga:

  • mrvljena ljuta papričica

Priprema:

  1. Luk očistimo i narežemo na tanke trakice.
  2. Slavonske burgere stavimo na radnu površinu i odozgo svaki nadjenemo slojem narezanog luka debljine oko pola cm i lagano utisnemo da se slijepi s mesom.
  3. Tako pripremljene stavimo peći s lukom prema dolje na grill ploču (ili tavu).
  4. Pored njih stavimo očišćenu i na četvrtine narezanu žutu papriku i do njih narezani mladi kupus.
  5. Burgere pečemo samo jednom okrećući, a paprike pečemo sa svih strana povremeno okrećući dok ne omekšaju. Mladi kupus također pečemo povremeno okrećući dok ne omekša.
  6. Za to vrijeme peciva prerežemo po dužini te i njih s prerezanim dijelom stavimo na grill ploču da malo porumene.
  7. U zdjelicu stavimo, senf, majonezu i ketchup, po želji dodamo mrvljenu ljutu papričicu i izmiješamo sastojke.

 | Author: Željko Hladika/PIXSELL foto: Željko Hladika/PIXSELL

Slaganje burgera:

  1. Donji dio peciva premažemo s malo pripremljenog umaka, preko umaka stavimo krišku rajčice i pirjani mladi kupus. Preko njih stavimo pečeni burger s lukom prema gore.
  2. Preko burgera stavimo krišku topivog sira i krišku pečene paprike.
  3. Gornji dio peciva s nutarnje strane također premažemo pripremljenim umakom i njime poklopimo sastojke.
  4. Burgere rasporedimo na tanjure i poslužimo ih s prženim krumpirićima.

Guštaj u ručku, a potom svrati na Jarun! Provjeri što te danas očekuje.

 | Author: 24sata foto: 24sata

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count i Hrvatska obrtnička komora.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.