Sojini smotuljci punjeni tofuom, sa salatom od kvinoje, zapečenim grahom i batatom

Gastro.hr
Donosimo još jedan sjajan recept Healthy Fitness jelovnika za lakše koračanje kroz napornu svakodnevnicu.
Vidi originalni članak

Sojini smotuljci punjeni dimljenim tofuom, posluženi sa salatom od kvinoje, zapečenim grahom i pečenim batatom - dugo ime, puno sastojaka, ali sjajan okus!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 12 komada sojinih medaljona
  • 200 g dimljenog tofua
  • 1 čajna žličica sjemenki: chia, lan, suncokret, sezam
  • Graham krušne mrvice (1 graham kruh narezati na šnite, posušiti u pećnici i samljeti)
  • 100 g cornflakesa
  • 4 jaja
  • 400 g kvinoje
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 100 g miješane svježe lisnate salate
  • 100 g kukuruza
  • 100 g mini rajčica
  • 500 g batata
  • Sol po želji
  • Papar po želji
  • 250 g bijelog graha
  • 1 manja glavica luka
  • 1 tikvica
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 jušna žlica crvene slatke paprike
  • 1 mrkva
  • 1 celer
  • Mala vezica peršina
  • 1 kom peršinovog korijena
  • 1 rajčica
  • Pola klinčića
  • 1 patlidžan 

Priprema:

Povrtni temeljac:

  1. U 4 litre hladne vode staviti oguljeno i očišćeno povrće: mrkva, celer, peršin, luk (dobro opran s ljuskom, prerezati na pola, prepeći u tavici i staviti u temeljac), dodati pola klinčeka i tako kuhati 2 do 3h.
  2. Ocijediti i tako ocijeđenu tekućinu koristiti kao dodatak jelima.
  3. Batat oguliti, narezati na kriške i prokuhati.
  4. 70% ocijediti i popržiti u dubokom ulju do znatno žute boje.
  5. Grah dan prije namočiti u vodi i drugi ga staviti kuhati.
  6. Kad je grah kuhan 90% ocijediti.
  7. Sitno nasjeckati luk i lagano ga pržiti na maslinovom ulju.
  8. Tikvice oguliti i nasjeckati na kockice (po želji), staviti na luk da se prže dok se luk ne zarumeni, dodati češnjak, slatku mljevenu papriku i grah i sve zaliti s malo povrtnog temeljca.
  9. Dok grah ukuha i omekša začiniti po želji i servirati.
  10. Kvinoju staviti kuhati u slanu vodu.
  11. Kad omekša ocijediti i ohladiti.
  12. Začiniti ju maslinovim uljem i limunovim sokom, dodati mini rajčicu rezanu na 4 dijela, svježe lisnate salate i začina po želji.
  13. Sojine medaljone staviti u vrelu vodu i tako kuhati 5 min.
  14. Ugasiti i pustiti ih da se hlade da njima možete rukovati.
  15. Iz medaljona istisnuti svu vodu i lagano potući s kuharskim čekićem da možete zamotati tofu.
  16. Tofu nabosti na štapić ražnjića i zamotati u rastučen sojin medaljon, zatim sve zajedno umočiti u brašno, jaja i mješavinu graham krušnih mrvica, miješanih sjemenki, mljevenog cornflakesa i tako ispržiti u dubokom ulju.
  17. Kada dobiju zlatno žutu boju izvaditi, staviti na papirnati ubrus i tako servirati.

Umak od patlidžana: 

  1. Patlidžan oprati, staviti na pleh i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče dok skroz ne omekša.
  2. Oguliti kožu i takvo meso od patlidžana staviti u blender, dodati češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar po želji i kiselo vrhnje.

Servirati uz jelo. Dobar tek, zahvaljujemo chefu restorana Arcotel Allegra Ivanu Simončiću na ovom sjajnom receptu!

Posjeti Gastro.hr