Hash browns za "jači“ doručak
Hash browns ili prženi naribani krumpir je delicija koja se poslužuje u sklopu moderne verzije engleskog doručka, a omiljen je i širom Sjeverne Amerike. No hash browns možemo napraviti od batata umjesto krumpira i poslužiti ga za ručak kao prilog. Batat valja oguliti i naribati te istisnuti što više tekućine iz njega, a zatim ga baciti na tavu na zagrijano ulje u tankom sloju da se formira palačinka. Peče se otprilike 5 minuta, a zatim se "palačinka" okrene na drugu stranu i još malo peče. Postoji i varijanta s pirjanim lukom kada na propirjani luk dodajemo naribani batat i pržimo dok batat ne postane hrskav.
Batat s roštilja
Batat s roštilja odličan je prilog glavnom jelu. Rezultat grilanja sličan je pečenju batata u pećnici, ali se grilanjem postigne bogati, dimljeni okus. Batat narežemo na kriške, premažemo uljem i pečemo po 5 minuta sa svake strane, odnosno ovisno koliko su nam kriške debele.
Umjesto klasičnih prženih krumpirića
Batat pečen u pećnici može sasvim zadovoljiti vašu želju za prženim krumpirićima. Vrijeme pečenja varira, a najviše ovisi o debljini kriški. Poželjno je kod rezanja pokušati postići iste dimenzije svih kriški. Ako želimo postići veći stupanj karamelizacije i intenzivirati prirodnu slatkoću batata možemo dodati malo šećera. Kako bi „krumpirići“ bili hrskaviji savjetuje se prije stavljanja batata u pećnicu dobro ugrijati lim za pečenje zajedno s papirom. A ako ste lijeni okretati batat na pola pečenja, papir za pečenje položite na rešetku, zatim posložite kriške batata, a lim za pečenje stavite na jednu razinu ispod ili aluminijsku foliju na dno pećnice koja će štiti od prljanja pećnice.
Slatki krumpir s umakom od limete
Punjeni batat
Batat možemo i puniti različitim smjesama pa ga zapeći. Ne zaboravite batat malo izdubiti prije punjenja i svakako ga pospite ribanim sirom primjerice parmezanom.
Pire od batata
Za pire ne možemo reći da je inovativna metoda pripreme batata, međutim, kada odlučujemo o prilogu uz jelo nekako ga se ne sjetimo, već pobjeđuje uglavnom klasični krumpir. Kada budete idući put pripremali lungić, sjetite se pirea od batata koji se zbog svoje slatkoće odlično slaže sa svinjetinom.
Lungić u orašastim plodovima s pireom od batata
Neobična štrudla od gljiva s umakom od batata
Sezonu gljiva treba dobro iskoristiti. Predlažemo da isprobate ovu štrudlu, a umjesto bukovača upotrijebite šumske gljive i štrudlu poslužite uz ovaj jednostavan umak od batata.
Vegetarijanski balti
Balti je naziv za posebnu zdjelu od lijevanog željeza za pripremu hrane nalik na wok, a u kojoj se pripremaju različite vrste curry-ja. Sva jela pripremljena u ovom loncu nazivaju se balti, karakteristična su za Englesku kuhinju, no imaju pakistanske korijene. Batat se u ovom baltiju savršeno slaže sa slanutkom, cvjetačom i rajčicom. S ovim baltijem predlažemo da napravite kruh naan
Tortice od batata
Još jedan recept u kojem se batat sljubljuje sa slanutkom, no ovaj put u obliku tortica koje su zapravo zgodni popečci koje možemo poslužiti kao glavno jelo u kombinaciji s nekim povrtnim prilogom i zgodnim umakom ili ih možemo napraviti za „grickanje sa strane“. Dobre su i u hambi pecivu čineći vege burger.
Može i s kobasicom
Iako ima slatkast okus kad je pečen, batat može ići i u kombinaciji s kobasicom, što nam dokazuje slijedeći recept za pitu u kombinaciji sa šampinjonima i mozzarellom.
Mousse od batata s limetom
Da se batat može koristiti u pripremi slatkih jela i nije neka novost, no mousse ili pjenica od batata se ne viđa svaki dan. Prvi korak u pripremi pjenice je kuhanje batata, no pečenje je možda bolja opcija jer se na taj način razviju dodatne arome. Batat je potrebno dobro dobro izribati, probosti vilicom na nekoliko mjesta pa staviti peći u pećnicu na rešetku, a dno pećnice zaštiti aluminijskom folijom. Peći na 220 stupnjeva oko 45 minuta ovisno o veličini batata, a nakon isključivanja pećnice ključno je ostaviti ga unutra dok se ne ohladi kako bi se lakše gulio.