Stakleni keksi savršeni su uz čaj, ali i divni ukrasi za bor

GastroVale Stakleni keksi - ugodni i oku i nepcu
Stakleni keksi su kombinacija o kakvoj maštaš - keksi i bomboni u jednom. Osim što savršeno izgledaju i bit će pravi ukras u tvom božićnom domu - oduševit će te okus!
Vidi originalni članak

Kako nam se bliži božićno doba, tako nam se sve više bliži i izbor za Gastro zvijezdu 2022. godine. U kategoriji Najbolji kadar odlučili smo ovo dvoje spojiti u jedno, pa kandidatima zadati da nam pripreme neko svoje jelo u božićnom duhu. Valentina Bešen, koja se krije iza Instagram profila GastroVale, pripremila nam je staklene kekse. Osim što su ovo božićni klasici koje baš svi volimo vidjeti na tanjuru i osjetiti na nepcu, možemo njima ukrasiti i – božićno drvce.

Gastro zvijezda GastroVale oduševljava drugačijim i neobičnim jelima, ali i detaljnim uputama

Ako ti se svide ovi stakleni keksi, ali i ostatak slasnih recepata na Valentininom profilu, možeš za nju glasati ovdje. Možda baš ona odnese pobjedu u kategoriji Najbolji kadar Gastro zvijezde, što bi svakom blogeru puno značilo. A tko će biti Gastro zvijezda doznat ćemo u prosincu, a dotad možeš uživati u brojnim receptima koje su s nama podijelili svi sudionici. 

A tu su i stakleni keksi, koje nam je pripremila Valentina. Ako kekse namjeravaš koristiti kao jestive ukrase za bor, prije pečenja napravi u njima rupice slamčicom ili čačkalicom da dobiješ mjesto za špagu/vrpcu.

Stakleni keksi

Sastojci:

  • 120 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g bijelog šećera
  • 1 paket vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 230 g glatkog brašna
  • 30 g gustina/kukuruznog škroba
  • ¼ žličice soli
  • tvrdi obojeni bomboni (npr. Kraš 505 s crtom)

Priprema:

  1. Maslac, šećer i vanilin šećer sjediniti mikserom (ili ručno) do kremaste konzistencije.
  2. Dodati jaje i ekstrakt vanilije pa ponovno sjediniti.
  3. U drugoj posudi pomiješati brašno, gustin i sol.
  4. Dodavati pomalo suhe sastojke te dobro pomiješati dok se ne dobije glatka mekana smjesa.
  5. Tijesto prebaciti na lagano pobrašnjenu površinu te kratko premijesiti.
  6. Oblikovati kuglu, zamotati u prianjajuću foliju te prebaciti u hladnjak na 20-ak minuta.
  7. Tvrde bombone razvrstati po bojama te usitniti u sjeckalici ili nekim tvrđim predmetom (valjak za tijesto, bat za meso…).
  8. Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od 3-4 mm (po potrebi dodati brašna ako se tijesto krene lijepiti).
  9. Utisnuti željene oblike kalupima po izboru – izrezati sredinu keksa da nastane otvor za bombone.
  10. Kekse prebaciti na lim obložen papirom za pečenje te napuniti usitnjenim bombonima.
  11. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 5-6 minuta.
  12. Pečene kekse ostaviti da se potpuno ohlade.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr