Kako nam se bliži božićno doba, tako nam se sve više bliži i izbor za Gastro zvijezdu 2022. godine. U kategoriji Najbolji kadar odlučili smo ovo dvoje spojiti u jedno, pa kandidatima zadati da nam pripreme neko svoje jelo u božićnom duhu. Valentina Bešen, koja se krije iza Instagram profila GastroVale, pripremila nam je staklene kekse. Osim što su ovo božićni klasici koje baš svi volimo vidjeti na tanjuru i osjetiti na nepcu, možemo njima ukrasiti i – božićno drvce.
Ako ti se svide ovi stakleni keksi, ali i ostatak slasnih recepata na Valentininom profilu, možeš za nju glasati ovdje. Možda baš ona odnese pobjedu u kategoriji Najbolji kadar Gastro zvijezde, što bi svakom blogeru puno značilo. A tko će biti Gastro zvijezda doznat ćemo u prosincu, a dotad možeš uživati u brojnim receptima koje su s nama podijelili svi sudionici.
A tu su i stakleni keksi, koje nam je pripremila Valentina. Ako kekse namjeravaš koristiti kao jestive ukrase za bor, prije pečenja napravi u njima rupice slamčicom ili čačkalicom da dobiješ mjesto za špagu/vrpcu.
Stakleni keksi
Sastojci:
- 120 g maslaca, sobne temperature
- 100 g bijelog šećera
- 1 paket vanilin šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 230 g glatkog brašna
- 30 g gustina/kukuruznog škroba
- ¼ žličice soli
- tvrdi obojeni bomboni (npr. Kraš 505 s crtom)
Priprema:
- Maslac, šećer i vanilin šećer sjediniti mikserom (ili ručno) do kremaste konzistencije.
- Dodati jaje i ekstrakt vanilije pa ponovno sjediniti.
- U drugoj posudi pomiješati brašno, gustin i sol.
- Dodavati pomalo suhe sastojke te dobro pomiješati dok se ne dobije glatka mekana smjesa.
- Tijesto prebaciti na lagano pobrašnjenu površinu te kratko premijesiti.
- Oblikovati kuglu, zamotati u prianjajuću foliju te prebaciti u hladnjak na 20-ak minuta.
- Tvrde bombone razvrstati po bojama te usitniti u sjeckalici ili nekim tvrđim predmetom (valjak za tijesto, bat za meso…).
- Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od 3-4 mm (po potrebi dodati brašna ako se tijesto krene lijepiti).
- Utisnuti željene oblike kalupima po izboru – izrezati sredinu keksa da nastane otvor za bombone.
- Kekse prebaciti na lim obložen papirom za pečenje te napuniti usitnjenim bombonima.
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 5-6 minuta.
- Pečene kekse ostaviti da se potpuno ohlade.
Dobar tek!