Iako jeftina, ova riba poslužuje se u vrhunskim restoranima

Guliver/Shutterstock
Ova prilično jeftina riba kraljica je Jadrana, a njezine nutritivne vrijednosti čine ju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Pogledaj kako se specijaliteti od sardine pripremaju u različitim dijelovima svijeta
Vidi originalni članak

Osim što je poznata kao kraljica Jadrana, srdela je sitna plava riba koja svojim okusom oduševljava nepca diljem svijeta. Odličan je izvor proteina, minerala i omega-3 kiselina, što znači da njezina nutritivna svojstva smanjuju rizik od nastanka niza bolesti. Ovu ribu možeš pronaći i u konzervi, a prednost pred onom svježom jest ta što se u njoj nalazi manji udio teških metala te ti je uvijek dostupna. 

Konzervirana sardina sadrži izuzetne nutritivne vrijednosti, a najbolja je ona u maslinovu ulju. Kada govorimo o sadrini, svaka ju zemlja priprema na različite načine, a u Hrvatskoj je najpoznatija ona na gradele. Engleski Stargazy Pie i japanski Tatami Iwashija samo su neki od specijaliteta od srdela, a pogledajte kako ovu ribu pripremaju ljudi iz pojedinih dijelova svijeta.

Posjeti Gastro.hr