Svjetski hit. Top 5 namirnica crne boje koje jednostavno morate probati

Thinkstock
Crna boja je uvijek u trendu, zar ne? Možda crna boja nije ona koja vam prva padne na pamet kada je riječ o hrani, ali najnoviji hit na društvenim mrežama postala je upravo hrana crne boje. Donosimo vam pet namirnica crne boje koje vrijedi isprobati
Vidi originalni članak

1. Crna tjestenina

Proizvođači tjestenine, posebice oni iz Italije, obožavaju koristiti sipino crnilo i pretvarati običnu tjesteninu u tjesteninu crne boje. Sipino crnilo bogato je glutamatima, aminokiselinama koje su zaslužne za umami okus, tzv. peti okus koji pojačava doživljaj hrane. Osim za izradu svježe i sušene tjestenine, sipino crnilo može se koristiti i u pripremi raznih umaka.

2. Crna leća

Crna leća tijekom kuhanja zadržava svoj oblik te se najčešće koristi za pripremu juha i variva, ali i kao prilog.

3. Crni krekeri

Ne biste vjerovali, ali za pripremu crnih krekera koristi se jestivi prah ugljena. Ovi krekeri imaju isti okus kao i krekeri s maslacem, a da ih jedete zatvorenih očiju, nikada ne biste pogodili da se radi o crnim krekerima.

4. Crna kvinoja

Tijekom kuhanja, crna kvinoja gubi dio svoje dramatične crne boje, no još je uvijek tamnija od crvene kvinoje. Crna kvinoja ima slatkasti okus, a možete je dodati salatama, juhama, prilozima, kolačima i kruhu.

5. Crni češnjak

Možda na prvi pogled ne izgleda primamljivo, ali nakon što ga kušate odmah ćete ga zavoljeti. Crni češnjak možete koristiti u pripremi tjestenina, juha i umaka ili ga samo narežite na tanke ploške i posipajte po brusketama. Koristite li i vi neku namirnicu prirodno crne boje koju biste dodali na ovaj popis? 

Posjeti Gastro.hr