The Final Table: Najpoznatiji chefovi svijeta u napetom kulinarskom showu

Instagram screenshot
Pogledali smo prvu sezonu novog Netflixovog kulinarskog showa The Final Table i odlučili što nam se sviđa, a što nedostaje ovoj inače sjajno zamišljenoj emisiji.
Vidi originalni članak

Netflixov novi show okuplja 24 najpoznatija chefa na svijetu koji zatim kuhaju u parovima kako bi osvojili nepce najprije priznatih kritičara, a onda i njihovih slavnih kolega.

 

Omiljeni showovi Nova era kulinarskih emisija - program za prste polizati

 

U svakoj emisiji chefovi natjecatelji pripremaju jela inspirirana nekom od gastronomski bogatih zemalja svijeta, pa su se tako kroz emisije izmjenjivale zemlje poput Meksika, Engleske, Brazila, Japana, pa čak i Amerike. Svaka emisija sastoji se od dva kruga kuhanja. U prvom krugu chefovi pripremaju jela za tim od troje gastronomskih entuzijasta od kojih je jedan uvijek priznati gastronomski kritičar određene zemlje, a preostalo dvoje članova žirija pripadaju glumačkim, pjevačkim, manekenskim i drugim, popularnim vodama. Među članovima žirija tako su se našli i glumac Colin Hanks te model Alessandra Ambrosio.
 

 

Nakon suda tročlanog žirija, tri najlošija para bore se za ostanak, a presudu o ostanku ili odlasku donosi priznati chef iz odabrane zemlje.

U zadnjoj se emisiji četvero preostalih chefova bore samostalno, a glavna nagrada natjecanja jest mjesto u The Final Table uz neka od najvećih imena svjetske gastronomije. Grant Achatz, Helena Rizzo, Anne-Sophie Pic te Yoshiro Narisawa samo su neka od njih.
 


Ono što nam se posebno svidjelo kada je u pitanju ovaj show jest činjenica da je zbilja riječ o profesionalcima, nema mjesta drami, a dobije se i uvid u fantastičan svijet fine dininga i pripremu genijalnih tanjura. Kroz The Final Table možete vidjeti koliko je truda, vremena i vještine potrebno za kuhanje, dizajniranje i čitavu kreaciju vrhunskih tanjura te je show idealan za proširenje vidika na području gastronomije. Zanimljivo, energično i poučno za one zainteresirane za tematiku.

S druge strane, čitav je show napravljen tako da djeluje poprilično hladno, pompozno, s puno nepotrebnih efekata i lošim osvjetljenjem. Na samu se pripremu jela obraća premalo pažnje, a voditelj je, prema našem skromnom mišljenju, potpuni promašaj.

Iako ovaj show ne može biti konkurencija plantarno popularnom Masterchefu, kvalitetno je osvježenje u moru amaterskih kulinarskih emisija i pruža uvid u jedan sasvim drugačiji, do sada još neviđen svijet u kojem se chefovi najvećeg svjetskog kalibra, neki od njih i ponosni nositelji po čak nekoliko Michelinovih zvjezdica, svojim sjajnim idejama, a zatim i tanjurima zbilja bore za titulu kao što je stolica u The Final Table. 

 

SPOILER ALERT! U jednom smo dahu pogledali Chef's Table: Pastry

 

Posjeti Gastro.hr