Špajza 04. prosinca 2018.

The Final Table: Najpoznatiji chefovi svijeta u napetom kulinarskom showu

foto: Instagram screenshot
gastro postao gastro.24sata.hr
Pogledali smo prvu sezonu novog Netflixovog kulinarskog showa The Final Table i odlučili što nam se sviđa, a što nedostaje ovoj inače sjajno zamišljenoj emisiji.

Netflixov novi show okuplja 24 najpoznatija chefa na svijetu koji zatim kuhaju u parovima kako bi osvojili nepce najprije priznatih kritičara, a onda i njihovih slavnih kolega.

 

Možda vas zanima... Nova era kulinarskih emisija - program za prste polizati Špajza

 

U svakoj emisiji chefovi natjecatelji pripremaju jela inspirirana nekom od gastronomski bogatih zemalja svijeta, pa su se tako kroz emisije izmjenjivale zemlje poput Meksika, Engleske, Brazila, Japana, pa čak i Amerike. Svaka emisija sastoji se od dva kruga kuhanja. U prvom krugu chefovi pripremaju jela za tim od troje gastronomskih entuzijasta od kojih je jedan uvijek priznati gastronomski kritičar određene zemlje, a preostalo dvoje članova žirija pripadaju glumačkim, pjevačkim, manekenskim i drugim, popularnim vodama. Među članovima žirija tako su se našli i glumac Colin Hanks te model Alessandra Ambrosio.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✨Comradeship✨ • Imagine you are told: « you have 60 minutes to cook a dish that will inspire one of your idols. Go! » 😩😅 • Never in life had I gone so deep into merging creative potential than with Rodrigo at #TheFinalTable. It was much a culinary challenge as an emotional one... stress, pressure, very long days on set, physical tiredness, and having to perform at your best on top of that... with several intimidating cameras recording your every move. Knowing that many many people would watch it all. • It was inspiring to see every single contestant putting all their heart, mind and gut into showing what they’re passionate about, putting forward their culture and style. And we all stayed true to our values! • As Master @MarkBest pointed out recently « This show was about teamwork, comradeship and the friendships we developed over those intense weeks. Nobody got anywhere without their buddy. I’m intensely grateful for that » ✨🙏✨

A post shared by Charles Michel (@charlesxmichel) on

 

Nakon suda tročlanog žirija, tri najlošija para bore se za ostanak, a presudu o ostanku ili odlasku donosi priznati chef iz odabrane zemlje.

U zadnjoj se emisiji četvero preostalih chefova bore samostalno, a glavna nagrada natjecanja jest mjesto u The Final Table uz neka od najvećih imena svjetske gastronomije. Grant Achatz, Helena Rizzo, Anne-Sophie Pic te Yoshiro Narisawa samo su neka od njih.
 


Ono što nam se posebno svidjelo kada je u pitanju ovaj show jest činjenica da je zbilja riječ o profesionalcima, nema mjesta drami, a dobije se i uvid u fantastičan svijet fine dininga i pripremu genijalnih tanjura. Kroz The Final Table možete vidjeti koliko je truda, vremena i vještine potrebno za kuhanje, dizajniranje i čitavu kreaciju vrhunskih tanjura te je show idealan za proširenje vidika na području gastronomije. Zanimljivo, energično i poučno za one zainteresirane za tematiku.

S druge strane, čitav je show napravljen tako da djeluje poprilično hladno, pompozno, s puno nepotrebnih efekata i lošim osvjetljenjem. Na samu se pripremu jela obraća premalo pažnje, a voditelj je, prema našem skromnom mišljenju, potpuni promašaj.

Iako ovaj show ne može biti konkurencija plantarno popularnom Masterchefu, kvalitetno je osvježenje u moru amaterskih kulinarskih emisija i pruža uvid u jedan sasvim drugačiji, do sada još neviđen svijet u kojem se chefovi najvećeg svjetskog kalibra, neki od njih i ponosni nositelji po čak nekoliko Michelinovih zvjezdica, svojim sjajnim idejama, a zatim i tanjurima zbilja bore za titulu kao što je stolica u The Final Table. 

 

Možda vas zanima... U jednom smo dahu pogledali Chef's Table: Pastry Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.