Tomaz, Malvazija Avangarde 2012.

Na prošlomjesečnom premijernom kušanju mladih istarskih malvazija u Esplanadi mogao se dobiti dobar pregled prošlogodišnjeg, stilski najvažnijeg poluotočnog proizvoda - mladih inox malvazija. Iz klimatski vrlo slične godine kao i prethodne dobiven je raspon vina gdje je konačni dojam, osim položajem bio snažno uvjetovan (više nego proteklih berbi) rokovima branja.
Vidi originalni članak

Pokazalo se da su, čak i unutar vrlo uskih i sličnih položaja, dobivena osjetno različita vina upravo zbog rokova berbe. Tako mi se čini, barem prema prvom dojmu, da su odličan posao odradili pojedinci koji su „uranili“ u vinograde, sačuvavši u sirovini svježinu karaktera te nešto življe tonove neophodne inoxiranim malvazijama.

Sličan pristup imao je i Klaudio Tomaz. Vinar centralne Istre koji se potpuno neopravdano nalazi na medijskim marginama. S druge strane struka ga na sreću ne zaobilazi te je prepoznala njegovu kvalitetu rada u vinogradu i podrumu a koja je na zavidnoj razini. Berba Malvazije 2012. je tako završila do 1.9. do kada je u podrum stiglo svo grođže s loza zasađenih na dubokoj laporovitoj bijeloj zemlji iz čijih dubina i u teškim godinama starija loza crpi vodu i esencijalne elemente.

Rezultat? Kristalno bistra, živa, žuto zelena tekućina puna svježine i dječje razigranosti. Nos je, osim svježinom, obilježen i dozom omekšavajuće kremoznosti, s obiljem svježeg mladog voća i zelenim crtama proljetnog livadnog zelenila. Na nepcu, očekivano, još uvijek divlje i razbacane kiseline, s naglašenom mineralnošu i dugim malvazijski slanim retrookusom. Srednje nepce je vrlo slasno s dojmom blagog ostatka sladora iako je možda samo riječ o kombinaciji alkohola i punije voćnosti. Alkohol je prisutan u tolikoj mjeri da tek malo zagrije ždrijelo nakon gutljaja ali inače gotovo neprimjetan, kao i na nosu.

Vino na tragu dosadašnjih malvazija, ali ipak s određenim pomakom koji predstavlja neizbježan kompromis vinara i prirode. Svojevrsna postmoderna malvazija koji bi, ovisno o stabilnosti novih klimatskih okolnosti, mogla postati i glavni izričaj.

Vrsta: mirno bijelo suho vino
Sorta: Istarska Malvazija
Berba: 2012.
Proizvođač: Vinarija Tomaz
Najbolje pristaje uz: jakobove kapice ili škampi na žaru, mladi meki sirevi
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: ko 55 kn

Posjeti Gastro.hr