Ukusna i zdrava Porcija i pol
Zbog čega ste svoje kulinarske tajne odlučili podijeliti s gastro znatiželjnicima putem bloga?
Budući da uživam u pisanju i već više od desetljeća sudjelujem u blogerskoj sceni učinila mi se zgodnom ideja da i svoje kulinarske eksperimente i majstorije učinim pristupačnim prijateljima , ali i sredstvom za komunikaciju. Porcija i pol je blog malih recepata prilagođenih ljudima koji iz potrebe ili iz želje kuhaju najčešće samo za sebe, no žele da njihova porcija pritom bude prava porcija i pol u terminima slasti i pristupačnosti.
Što vas je nagnalo da se opredijelite baš za vegetarijansku hranu?
Iako je blog svejedski u terminima korištenih namirnica posebnu pažnju posvećujem veganskim i vegetarijanskim opcijama. Koketirala sam s bezmesnim receptima oduvijek, jer su praktični za male porcije i cjenovno pristupačni, ali prava posvećenost je zapravo proizašla iz jednog razgovora s prijateljicom Zvonkom koja mi je jednom kad smo se našle na pivi ispričala kako je zajednički prijatelj prešao na veganstvo i kako mu dobro dođe što podijelim veganske ideje s njima preko Facebooka. Spomenula je manjak opcija za samce kao i njegove poteškoće da se nađe pristupačna ponuda hrane koju i početnik može skuhati, a da zadovoljava dnevne potrebe za makronutrijentima baš kao i svejedske opcije – i ja sam odlučila malo češće eksperimentirati i uključivati vege opcije. Smatram da je to izvrsno za raznovrsnost kako prehrane, tako i kulinarske palete trikova, i veseli me pronaći svaku novu slasnu kombinaciju.
Što mislite o hrvatskoj, ali i regionalnoj blogerskoj sceni?
Domaća i regionalna blogerska scena dobar je pokazatelj općenitih društveno-političkih prilika. Još uvijek smo skloni tradicionalizmu i isključivosti, bez obzira znači li to pristajanje uz ono na što smo navikli u roditeljskom domu ili pristajanje uz ono što sudimo kao idealno. Lijepo je vidjeti kako se stvari kreću i kako se mijenjaju i veseli me što sam i sama dio ekipe koja sudjeluje u približavanju novih opcija zainteresiranoj publici.
Osim po svejedskom jelovniku? (smijeh) Mislim da se ističem po tome što ne inzistiram na obiteljskoj veličini recepata i što omogućujem da ljudi na jednostavan i brz način zadovolje različita traženja. Da, kuhati isto jelo za sve ukućane je praktično, ali u stvarnosti to inzistiranje na praktičnosti dovodi do bacanja hrane. Ne želimo bacati hranu! Želimo iskoristiti sve što smo platili i želimo uživati u istim namirnicama na različite načine. Male porcije i brza priprema ključ su ekonomičnije, zdravije i – najbitnije– slasne prehrane.
Zbog čega bi baš vi trebali postati nova Gastro zvijezda?
Na domaćem i regionalnom blog nebu ima doista mnogo gastro zvijezda od kojih bi svaka bila izvrsna Gastro zvijezda i meni je čast biti u tome društvu. Kad bih morala sklopiti par riječi kojima se zalažem za sebe mislim da bi to bilo… jer je Porcija i pol vrlo edukativna u svojoj inkluzivnosti. Kad se sretnem s čitateljima uvijek mi kažu: “Probao sam taj tvoj recept i super je! Ne bi mi to samom/oj nikad palo na pamet!”. Mislim da je to važno; otkrivati, uživati i otvarati u drugima tu želju.
Želimo biti dobri gospodari i ekonomično i ukusno kuhati. Želimo biti dobri domaćini i poznavati opcije koje možemo poslužiti prijateljima koji se hrane drugačije od nas.I u svemu tome želimo se dobro zabavljati i koristiti sve što nam je u domaćim dućanima dostupno. To je put do prave porcije i pol i na tom putu pomaže Porcija i pol.
Za Irenu i druge favorite možete glasati na stranici natječaja Gastro zvijezda.