Špajza Gastro zvijezda 04. prosinca 2017.

Ukusna i zdrava Porcija i pol

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Irena Družinić, koju možda znate kao Derzu Fanistori, blogom je Porcija i pol izborila mjesto u finalu natječaja Gastro zvijezda. Iako svoj jelovnik naziva "svejedskim", njena su vege jela zapela za oko našem žiriju. Pročitajte u nastavku što praktična i ekonomična Irena kaže o bloganju i blogerskoj sceni.

Zbog čega ste svoje kulinarske tajne odlučili podijeliti s gastro znatiželjnicima putem bloga?
Budući da uživam u pisanju i već više od desetljeća sudjelujem u blogerskoj sceni učinila mi se zgodnom ideja da i svoje kulinarske eksperimente i majstorije učinim pristupačnim prijateljima , ali i sredstvom za komunikaciju. Porcija i pol je blog malih recepata prilagođenih ljudima koji iz potrebe ili iz želje kuhaju najčešće samo za sebe, no žele da njihova porcija pritom bude prava porcija i pol u terminima slasti i pristupačnosti. 


 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Što vas je nagnalo da se opredijelite baš za vegetarijansku hranu?
Iako je blog svejedski u terminima korištenih namirnica posebnu pažnju posvećujem veganskim i vegetarijanskim opcijama. Koketirala sam s bezmesnim receptima oduvijek, jer su praktični za male porcije i cjenovno pristupačni, ali prava posvećenost je zapravo proizašla iz jednog razgovora s prijateljicom Zvonkom koja mi je jednom kad smo se našle na pivi ispričala kako je zajednički prijatelj prešao na veganstvo i kako mu dobro dođe što podijelim veganske ideje s njima preko Facebooka. Spomenula je manjak opcija za samce kao i njegove poteškoće da se nađe pristupačna ponuda hrane koju i početnik može skuhati, a da zadovoljava dnevne potrebe za makronutrijentima baš kao i svejedske opcije – i ja sam odlučila malo češće eksperimentirati i uključivati vege opcije. Smatram da je to izvrsno za raznovrsnost kako prehrane, tako i kulinarske palete trikova, i veseli me pronaći svaku novu slasnu kombinaciju.
 

Što mislite o hrvatskoj, ali i regionalnoj blogerskoj sceni?
Domaća i regionalna blogerska scena dobar je pokazatelj općenitih društveno-političkih prilika.  Još uvijek smo skloni tradicionalizmu i isključivosti, bez obzira znači li to pristajanje uz ono na što smo navikli u roditeljskom domu ili pristajanje uz ono što sudimo kao idealno. Lijepo je vidjeti kako se stvari kreću i kako se mijenjaju i veseli me što sam i sama dio ekipe koja sudjeluje u približavanju novih opcija zainteresiranoj publici.

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori Po čemu se ističete od ostalih blogera koji su fokusirani na vege hranu?
Osim po svejedskom jelovniku? (smijeh) Mislim da se ističem po tome što ne inzistiram na obiteljskoj veličini recepata i što omogućujem da ljudi na jednostavan i brz način zadovolje različita traženja. Da, kuhati isto jelo za sve ukućane je praktično, ali u stvarnosti to inzistiranje na praktičnosti dovodi do bacanja hrane. Ne želimo bacati hranu! Želimo iskoristiti sve što smo platili i želimo uživati u istim namirnicama na različite načine. Male porcije i brza priprema ključ su ekonomičnije, zdravije i – najbitnije– slasne prehrane.

Zbog čega bi baš vi trebali postati nova Gastro zvijezda?
Na domaćem i regionalnom blog nebu ima doista mnogo gastro zvijezda od kojih bi svaka bila izvrsna Gastro zvijezda i meni je čast biti u tome društvu. Kad bih morala sklopiti par riječi kojima se zalažem za sebe mislim da bi to bilo… jer je Porcija i pol vrlo edukativna u svojoj inkluzivnosti. Kad se sretnem s čitateljima uvijek mi kažu: “Probao sam taj tvoj recept i super je! Ne bi mi to samom/oj nikad palo na pamet!”. Mislim da je to važno; otkrivati, uživati i otvarati u drugima tu želju. 

Želimo biti dobri gospodari  i ekonomično i ukusno kuhati. Želimo biti dobri domaćini i poznavati opcije koje možemo poslužiti prijateljima koji se hrane drugačije od nas.I u svemu tome želimo se dobro zabavljati i koristiti sve što nam je u domaćim dućanima dostupno. To je put do prave porcije i pol i na tom putu pomaže Porcija i pol.

 

Za Irenu i druge favorite možete glasati na stranici natječaja Gastro zvijezda.   
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.