Ultimativni recept za Varaždinski klipič

Domagoj Jakopović Ribafish
Tvrdo "č" u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća - dodatno daje na veličini!
Vidi originalni članak

Varaždinski klipič je nešto najukusnije i najfinije što se ikada moglo dobiti od peciva.

finger food Kiflice s hrenovkama: Za cijelu obitelj

Svaka čast i njemačkim perecima i francuskim briošima - ali i mi svog konja za trku imamo! Isprobajte stoga kako izgledaju klipiči iz hotela La'Gus iz Turčina kraj Varaždina!

Slatkiš dana Iznenadite ekipu kiflicama za nedjeljno poslijepodne

Namirnice za za 25 klipiča: 

  • 1 kg pšeničnog glatkog brašna
  • 600 mL mlijeka
  • 250 mL ulja
  • 80 g svježeg kvasca
  • 25 g soli
  • 1/2 jaja
  • kumin
  • malo šećera

Priprema:

  1. Kvasac stavi dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
  2. Brašno prosij, dodaj sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesi mekano tijesto.
  3. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže.
  4. Kada je dignuto, iz njega napravi 25 komada koje složiš u hljepčiće i njih opet stavi da se dižu.
  5. Svaki hljepčić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara.
  6. Tijesto počni zamatati od dolje prema gore i usput ga rasteži u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara.
  7. Složi ih na lim i stavi da se opet dižu.
  8. Premaži ih žumanjkom i pospi kuminom po želji.
  9. Peku se na 220°C - 10 do 12 minuta.

finger food Četa gladnih đaka? Napravite im brzinske kiflice sa šunkom i sirom

Varaždinske klipiče mijesi isključivo rukom, a ne električnom miješalicom. Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr