gastro postao
Tvrdo "č" u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća - dodatno daje na veličini!
Varaždinski klipič je nešto najukusnije i najfinije što se ikada moglo dobiti od peciva.
Svaka čast i njemačkim perecima i francuskim briošima - ali i mi svog konja za trku imamo! Isprobajte stoga kako izgledaju klipiči iz hotela La'Gus iz Turčina kraj Varaždina!
Namirnice za za 25 klipiča:
- 1 kg pšeničnog glatkog brašna
- 600 mL mlijeka
- 250 mL ulja
- 80 g svježeg kvasca
- 25 g soli
- 1/2 jaja
- kumin
- malo šećera
Priprema:
- Kvasac stavi dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
- Brašno prosij, dodaj sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesi mekano tijesto.
- Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže.
- Kada je dignuto, iz njega napravi 25 komada koje složiš u hljepčiće i njih opet stavi da se dižu.
- Svaki hljepčić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara.
- Tijesto počni zamatati od dolje prema gore i usput ga rasteži u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara.
- Složi ih na lim i stavi da se opet dižu.
- Premaži ih žumanjkom i pospi kuminom po želji.
- Peku se na 220°C - 10 do 12 minuta.
Varaždinske klipiče mijesi isključivo rukom, a ne električnom miješalicom. Dobar tek!