Špajza 26. travnja 2017.

Ultimativni recept za Varaždinski klipič

Klipič
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Tvrdo "č" u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća - dodatno daje na veličini!

Varaždinski klipič je nešto najukusnije i najfinije što se ikada moglo dobiti od peciva.

Kiflice s hrenovkama Možda vas zanima... Kiflice s hrenovkama: Za cijelu obitelj Recepti

Svaka čast i njemačkim perecima i francuskim briošima - ali i mi svog konja za trku imamo! Isprobajte stoga kako izgledaju klipiči iz hotela La'Gus iz Turčina kraj Varaždina!

Kiflice Možda vas zanima... Iznenadite ekipu kiflicama za nedjeljno poslijepodne Recepti

Namirnice za za 25 klipiča: 

  • 1 kg pšeničnog glatkog brašna
  • 600 mL mlijeka
  • 250 mL ulja
  • 80 g svježeg kvasca
  • 25 g soli
  • 1/2 jaja
  • kumin
  • malo šećera

Klipič | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Priprema:

  1. Kvasac stavi dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
  2. Brašno prosij, dodaj sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesi mekano tijesto.
  3. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže.
  4. Kada je dignuto, iz njega napravi 25 komada koje složiš u hljepčiće i njih opet stavi da se dižu.
  5. Svaki hljepčić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara.
  6. Tijesto počni zamatati od dolje prema gore i usput ga rasteži u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara.
  7. Složi ih na lim i stavi da se opet dižu.
  8. Premaži ih žumanjkom i pospi kuminom po želji.
  9. Peku se na 220°C - 10 do 12 minuta.
Brze kiflice sa šunkom i sirom Možda vas zanima... Četa gladnih đaka? Napravite im brzinske kiflice sa šunkom i sirom Recepti

Varaždinske klipiče mijesi isključivo rukom, a ne električnom miješalicom. Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.