Zaposlenike više motivira pizza od bonusa

Thinkstock
Pizza će nas ponekad više motivirati, nego novac. Otkrijte zašto!
Vidi originalni članak

Prema rezultatima studije koju je vodio čuveni profesor Dan Ariely besplatna pizza motivira radnike da rade brže i bolje.

Tijekom studije koju je proveo tijekom pisanja knjige “Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations”, Ariely je zaposlenima Intela u Izraelu na početku radnog tjedna poslao jednu od tri poruke. Jednoj grupi je obećao besplatnu pizzu, drugoj novčani bonus od 30 dolara, a trećoj pohvalu šefa. Četvrta grupa je bila kontrolna i njoj nije obećano ništa. Doslovce jedan dan je bio potreban da psiholog vidi što to najviše motivira zaposlenike.

 

 

 

ima logike Pizza za doručak zdravija od zdjelice pahuljica!

 

Ispostavilo se već u ponedjeljak da su radnici kojima je obećana pizza za 6,7 posto motiviraniji od kontrolne grupe. Na drugom mjestu je bila pohvala šefa koja je produktivnost dignula za 6,6 posto, a na trećem novac (4,9 posto).

Zanimljivo je i da je u grupi kojoj je bio obećan bonus, nakon početnog elana, produktivnost najbrže pala. Iako je pizza cijeli tjedan vodila, u petak su se izjednačile produktivnosti grupe koja je čekala pizzu i grupe koja se nadala šefovoj pohvali.

 

slasna varka Varijacija na temu: Pizza od lisnatog tijesta

 

Psiholog tvrdi kako bi pizza sigurno pobijedila da su ostvarili plan do kraja, odnosno svakom zaposleniku njegovu nagradu poslali na kućnu adresu.  

Posjeti Gastro.hr