Špajza 07. veljače 2018.

Pizza za doručak zdravija od zdjelice pahuljica!

pizza
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Je li se ikad na vašem stolu za doručak našla pizza?

Trokut pizze za doručak je zdraviji od zdjelice mlijeka i tvorničkih žitarica, tako tvrdi Chelsey Amer, nutricionistica iz New Yorka. Donosimo i objašnjenje. Koliko god nezdravo djeluje, pizza ima više proteina od tipične zdjelice žitarica, tako da može duže zadovoljiti apetit i spriječiti grickanje između obroka.

 

Možda vas zanima... Kineska pizza s piletinom - vrući spoj za prste polizati Kolumne

 

"Kriška pizze sadrži više masnoća, ali znatno manje šećera od većine gotovih tvorničkih žitarica, tako da s pizzom sigurno nećete tako loše utjecati na razinu šećera u krvi. Samo jedna šalica takvih žitarica ima oko 18 grama šećera, što je vrlo blizu dnevnim preporukama za žene, koje iznose 25 grama dnevno. I uz to nećete dobiti niti grama dobrih masti", kaže Chelsey Amer. Većina pahuljica u sebi ne sadrži nimalo proteina ni zdravih masti. One nisu ništa drugo nego "žlica šećera".

Pizza od bundeve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Naravno, nemojte jesti pizzu baš svako jutro. No možda ćete se iznenaditi da prosječni komad pizze i zdjelica pahuljica imaju gotovo jednak broj kalorija. Ipak pizza ima mnogo veći udio proteina, što će vas razbuditi i zasititi.

Naravno pizza nije baš neka zdrava namirnica i postoji mnogo boljih izbora za doručak, ali ako već morate birati između pahuljica i pizze, radije izaberite pizzu, a najzdraviji izbor za doručak je primjerice grčki jogurt i voće, avokado na integralnom tostu, poširana jaja, banane, chia sjemenke, smoothieji s orašastim plodovima ... 

 

Možda vas zanima... Pizza iz šalice - dvije minute za omiljeno jelo Špajza

 

Ako vam ideja o pizzi za doručak nikako vam ne izlazi iz glave, postoje razni načini da je učinite zdravijom i boljom

Zdrava pizza za prste polizati

Pizza na podlozi od tikvica

Zelena pizza

Pizza od chia sjemenki

Pizza od bundeve

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.