Ako si kao ja i 99% populacije ovog svijeta, obožavaš pizzu. Bila to miješana, margarita, s plodovima mora ili pak seljačka, jednostavno joj ne možeš odoljeti.
Zanimljiva stvar je da u Italiji postoje određeni zakoni koji kontroliraju sastojke od kojih se pravi i što točno treba sadržavati. Takva pizza izuzetno je zdrava, jer obiluje antioksidansima, beta-karotenom, vitaminom C itd. Nažalost, vođenje zdravog života kod nas, kao i u drugim zemljama, baš i ne uključuje njezino konzumiranje jer je uvrštena pod ''brzu i nezdravu'' hranu, koja sadrži velike količine masti, kalorija i ugljikohidrata.
E sad, da bi to visokokalorično jelo postalo ono u kojem možeš uživati bez grižnje savjesti, prvenstveno treba promijeniti tijesto, te pšenično brašno zamijeniti integralnim, ili kao ja, totalno ga izbaciti i nadomjestiti kaulom, odnosno cvjetačom.
Nemoj se zgroziti odmah, pa izgleda kao prava pizza, što ne? Dobro, okusom je možda malo drugačija, ali neće te razočarati, obećajem!
Za više zdravih, a slasnih recepata potraži nas na Instagram profilu.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 500g cvjetače
- 1 jaje
- sol i papar
- 1 žličica maslinovog ulja
Za nadjev vam je potrebno:
- domaća šalša
- mozzarella sir
- grana padano sir
- cherry rajčice
- masline
- origano
Priprema:
- Cvjetaču rukama usitni na manje komade, stavi je u lonac i skuhaj je.
- Usitni je štapnim mikserom, stavi u krpu i dobro ocijedi
- U zdjeli pomiješaj cvjetaču s jednim jajem, prstohvatom soli i papra (ili začinima po želji) i žličicom maslinovog ulja
- Od dobivene smjese oblikuj krug i stavi u pećnicu na 200°C 40-ak minuta
- Na vrh stavi dodatke po želji, ja sam koristila domaću šalšu, mozzarella sir, grana padano sir, cherry rajčice, masline i origano
- Vrati u pećnicu dok se sir ne rastopi
Dobar tek!