Pizza i tikvice u mojoj glavi nisu nikada imali previše veze... No kada sam čula za ideju da se od tikvica koje su trenutno sezonska namirnica i jako jeftine može napraviti pizza "tijesto" iliti zdrava verzija podloge za pizzu morala sam pokušati i sama ispeći tu pizzu.
I ostala sam oduševljena. Priprema je jednostavna i brza, okusi super, ovo tijesto je zaista zdravo i gotovo bez ugljikohidrata, a pogodno je i za vegetarijance. Nikada nisam bila veliki ljubitelj tikvica, no zaista su prilagodive, kalorijama siromašne i pune dobrih nutrijenata.
Kada se podloga napravi, zapeče se i nadjev birate po svome guštu. Preporučam jednostavnu verziju; rajčica, sir (mozzarella parmezan), par listića bosiljka i origana.
Količina je dovoljna za 2 okrugla kalupa, dakle za 2 pizze.
Napomena: Dobro ocijedite tikvice nakon ribanja jer će pustiti dosta vode
RECEPT za zdraviju opciju "tijesta" za pizzu.
RECEPT ZA 2 okrugle pizze:
- 3 tikvice
- 3 jaja
- 1 mozzarella
- 2-3 velike žlice svježeg sira
- sol, papar (krupno mljeveni šareni), kurkuma u prahu, bosiljak suhi
- origano suhi, češnjak u prahu
- žlica maslinovog ulja
- (malo integralnog grisa po potrebi)
POSTUPAK:
- Naribati tikvice i posoliti. Nakon 10ak minuta ocijediti dobro od vode koju će pustiti.
- Izlupati jaja, dodati obje vrste sira i začine pa sjediniti sve s tikvicama.
- Podlogu zapeći u pećnici oko 25 minuta na 200 stupnjeva.
- Staviti nadjev po želji. Predlažem jednostavno: rajčica, sir, masline...pa kratko vratiti u pećnicu da se sir rastopi.
- Na kraju staviti svježi bosiljak i rajčicu.
Potražite me na blogu, Facebooku i Instagramu!