Kolumne 30. lipnja 2017.

Tikvice u novom obliku: Zelena pizza

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Tikvice, jaja i mozzarella čine super ukusnu podlogu na koju možemo staviti svoje omiljene sastojke i uživati u verziji pizze s puno manje ugljikohidrata kalorija

Pizza i tikvice u mojoj glavi nisu nikada imali previše veze... No kada sam čula za ideju da se od tikvica koje su trenutno sezonska namirnica i jako jeftine može napraviti pizza "tijesto" iliti zdrava verzija podloge za pizzu morala sam pokušati i sama ispeći tu pizzu.

I ostala sam oduševljena. Priprema je jednostavna i brza, okusi super, ovo tijesto je zaista zdravo i gotovo bez ugljikohidrata, a pogodno je i za vegetarijance. Nikada nisam bila veliki ljubitelj tikvica, no zaista su prilagodive, kalorijama siromašne i pune dobrih nutrijenata.

Kada se podloga napravi, zapeče se i nadjev birate po svome guštu. Preporučam jednostavnu verziju; rajčica, sir (mozzarella parmezan), par listića bosiljka i origana.

Količina je dovoljna za 2 okrugla kalupa, dakle za 2 pizze.

Napomena: Dobro ocijedite tikvice nakon ribanja jer će pustiti dosta vode

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

RECEPT za zdraviju opciju "tijesta" za pizzu.

RECEPT ZA 2 okrugle pizze:

  • 3 tikvice
  • 3 jaja
  • 1 mozzarella
  • 2-3 velike žlice svježeg sira
  • sol, papar (krupno mljeveni šareni), kurkuma u prahu, bosiljak suhi
  • origano suhi, češnjak u prahu
  • žlica maslinovog ulja
  • (malo integralnog grisa po potrebi)

POSTUPAK:

  1. Naribati tikvice i posoliti. Nakon 10ak minuta ocijediti dobro od vode koju će pustiti.
  2. Izlupati jaja, dodati obje vrste sira i začine pa sjediniti sve s tikvicama.
  3. Podlogu zapeći u pećnici oko 25 minuta na 200 stupnjeva.
  4. Staviti nadjev po želji. Predlažem jednostavno: rajčica, sir, masline...pa kratko vratiti u pećnicu da se sir rastopi.
  5. Na kraju staviti svježi bosiljak i rajčicu.

Potražite me na blogu, Facebooku Instagramu!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.