Izvorni recept koji je do mene stigao prepisivanjem s papirića na papirić navodi klasične sastojke za „ludo“ tijesto koje možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana i koristiti količinu koja vam treba. Kravlje mlijeko sam zamijenila zobenim, jaja Chia sjemenkama. Spominju se pizza, kiflice, kruh i slične krušne tvorevine no ovo se tijesto najbolje pokazalo i dokazalo upravo kao podloga za pizzu.
Bijelo, oštro brašno možete zamijeniti zdravijim integralnim ili složiti neku svoju kombinaciju različitih vrsta brašna. O nadjevu, nemojte ni da počinjem. Tu zaista možete pustiti mašti na volju. Kako god kombinirali, imajte na umu da treba poštivati omjere brašna i tekućine, da tamnija brašna traže malo više vode i daju teže, gušće tijesto.
Zobeno mlijeko se napravi ovako: 100 g zobenih pahuljica prelijte s malo od ukupne litre vode, štapnim mikserom napravite glatku kašu, dodajte ostatak vode, sve procijedite kroz gusto sito i to je to. Ako vam je pregusto, razrijedite vodom. I to je cijela mudrost koja će vam uštedjeti par dobrih novčića!
Evo recepta. Od te količine imate oko 6 pizza veličine najvećeg lima za pečenje. Ako ne želite ostatak tijesta čuvati u hladnjaku, mjeru jednostavno prepolovite.
- 550 ml zobenog (ili kojeg drugog) mlijeka
- 2 žlice chia sjemenki namočene na 10-ak min u 7 žlica vode
- 2 kockice svježeg kvasca (80 g)
- 1 kg oštrog bijelog ili integralnog brašna (ili kombinacija)
- 1 prašak za pecivo
- 2 male žlice soli
- Sladilo po želji a može i bez njega
Priprema:
- Mlijeko se zagrije do mlakog. U mlijeko se dodaju kvasac i namočene chia sjemenke i dobro se razmuti da se kvasac rastopi. Smjesa se potom izlije u zdjelu s pomiješanim brašnom, solju, šećerom i praškom za pecivo.
- Zamijesi se podatno, elastično tijesto. Tijesto se ostavi počivati 10 – ak minuta a tada ga možete odmah koristiti. Ako ne trebate svu količinu tijesta, ostatak stavite u zdjelu (ili plastičnu vrećicu), pokrijte folijom i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana.
- Dok pripremate pizzu i nadjev uključite pećnicu da se ugrije na dobrih 250°C i pecite pizzu na toj temperaturi 12 – 15 minuta. U hladnjaku će tijesto dosta narasti ali će se nakon par sati spustiti i to je u redu. Nakon dva do tri dana tijesto će imati malčice kiselkast miris ali to ne smeta ni pečenju ni okusu. Ako pak miris bude neugodan, tijesto bacite.
- Ako pak želite obično tijesto s jajima i mlijekom, umjesto zobenog uzmite 250 ml običnog mlijeka + 2 čašice jogurta a umjesto Chia sjemenki - bućnite 2 jaja.
I to je to! Moji su gosti bili sretni, s njima i ja, a recepte sad dijelim s vama. Družite se, kuhajte, smijte se, uživajte u dobrom razgovoru i finoj hrani. Jer što je život nego mi jedni s drugima.
Marijine sjajne uratke pratite na njenom blogu Mirisna teka!