Zašto treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina?
Jedan od najčešćih savjeta kada je u pitanju priprema tjestenine s umakom upravo je onaj koji govori kako se voda u kojoj se kuhala tjestenina nikako ne bi trebala bacati. Upravo je ona tajni dodatak pomoću kojeg će umaci za tjesteninu kao što su cacio e pepe ili carbonara, biti još bolji.
Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.
Kako iskoristiti vodu u kojoj se kuhala tjestenina?
No, dobro je znati kako upravo takav jednostavan dodatak može poslužiti i u pripremi mnogih drugih jela. Chefovi obožavaju koristiti vodu u kojoj se kuhala tjestenina iz nekoliko razloga. Osim za umake, voda u kojoj se kuhala tjestenina može biti dobar temeljac za pripremu suhih mahunarki.
Naime, grah, leća i slanutak bit će još bolji ako ih nekoliko sati prije kuhanja ostaviš u vodi u kojoj si kuhala tjesteninu, a u istoj tekućini ih možeš i skuhati. Također, dobra je ideja upravo tu vodu dodati različitim juhama.
Trik Nigelle Lawson za mekani kruh
Nigella Lawson, popularna televizijska chefica i autorica brojnih kuharica, savjetuje kako od vode u kojoj se kuhao krumpir ili tjestenina možemo napraviti i odličan kruh. Naime, škrob iz vode u kojoj se kuhala tjestenina pomaže da se tijesto bolje diže i daje kruhu odličnu teksturu i mekoću.
Prije dodavanja vode u tijesto za kruh, svakako provjeri koliko je voda slana, kako ne bi na kraju dobila preslano tijesto.
U slučaju da vodu ne želiš iskoristiti odmah, možeš je jednostavno prebaciti u kalupe za led i smrznuti te koristiti po potrebi u raznim juhama, tijestu i umacima. Dakle, svaki put kod priprema umaka, rižota, gulaša ili juhe dodaj dvije kockice smrznutog škroba i tvoje će jelo dobiti potpuno novu dimenziju.