Jedan od najčešćih savjeta kada je u pitanju priprema tjestenine s umakom upravo je onaj koji govori kako se voda u kojoj se kuhala tjestenina nikako ne bi trebala bacati. Upravo je ona tajni dodatak pomoću kojeg će umaci za tjesteninu kao što su cacio e pepe ili carbonara, biti još bolji.
Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.
Kako iskoristiti vodu u kojoj se kuhala tjestenina?
No, dobro je znati kako upravo takav jednostavan dodatak može poslužiti i u pripremi mnogih drugih jela. Chefovi obožavaju koristiti vodu u kojoj se kuhala tjestenina iz nekoliko razloga. Osim za umake, voda u kojoj se kuhala tjestenina može biti dobar temeljac za pripremu suhih mahunarki.
Naime, grah, leća i slanutak bit će još bolji ako ih nekoliko sati prije kuhanja ostaviš u vodi u kojoj si kuhala tjesteninu, a u istoj tekućini ih možeš i skuhati. Također, dobra je ideja upravo tu vodu dodati različitim juhama.
Trik Nigelle Lawson za mekani kruh
Nigella Lawson, popularna televizijska chefica i autorica brojnih kuharica, savjetuje kako od vode u kojoj se kuhao krumpir ili tjestenina možemo napraviti i odličan kruh. Naime, škrob iz vode u kojoj se kuhala tjestenina pomaže da se tijesto bolje diže i daje kruhu odličnu teksturu i mekoću.
Prije dodavanja vode u tijesto za kruh, svakako provjeri koliko je voda slana, kako ne bi na kraju dobila preslano tijesto.
Quick message to all those making bread at the moment. Keep the water you’ve cooked potatoes or pasta in. It will help the bread’s texture and rise.
— Nigella Lawson (@Nigella_Lawson) March 26, 2020
U slučaju da vodu ne želiš iskoristiti odmah, možeš je jednostavno prebaciti u kalupe za led i smrznuti te koristiti po potrebi u raznim juhama, tijestu i umacima. Dakle, svaki put kod priprema umaka, rižota, gulaša ili juhe dodaj dvije kockice smrznutog škroba i tvoje će jelo dobiti potpuno novu dimenziju.