Špajza 08. srpnja 2020.

5 načina na koje ti vruća voda može pomoći u kuhinji

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Od čišćenja lonaca i srebra, do odčepljivanja odvoda, ovo je pet načina na koje možeš iskoristiti vrelu vodu umjesto skupih i štetnih kemijskih sredstava...

Vrelu vodu ne moraš koristiti samo kako bi skuhala svoju tjesteninu ili kako bi pripravila čaj. Imamo još nekoliko ideja na koje ti načine ona može pomoći.

 

Soda bikarbona i ocat Možda vas zanima... Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje! Špajza

 

Vrela voda vraća sjaj potamnjenom srebru

Tko bi rekao da vruća voda može vratiti izgubljeni sjaj srebru? Jednostavno uzmi svoju aluminijsku tavu ili emajliranu posudu i dodaj u nju soda bikarbonu, sol i ocat. Zatim ulij malo kipuće vode i dodaj svoju srebrninu i gledaj kako ponovno poprima svoj izvorni sjaj.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Ukloni neugodne mirise

Mirisi kuhanja ponekad u kuhinji ostaje duže nego što ti to želiš, što samo pogoršava već neugodan miris koji možda dolazi iz tvojeg spremnika za otpad ili iz prljavih posuda. Veoma lako ćeš riješiti navedeni problem, a sve što trebaš napraviti jest u posudu dodati vodu, malo limuna i začine po želji poput cimeta ili klinčića i pričekati da zakipi, The Kitchn.

Očisti svoju mikrovalnu pećnicu

Imaš li prljavu mikrovalnu, vrela voda ono je što će ti pomoći, olakšavajući njeno čišćenje i brisanje. Sve što trebaš napraviti je u posudu sigurnu za uporabu u mikrovalnoj pećnici staviti malo vode i uključiti mikrovalnu kako bi nastala para. Zatim trebaš pričekati minutu i uz pomoć krpe obrisati prljavštinu. Po želji u posudu možeš dodati i malo limuna ili njegova soka kako bi ti kiselina iz njega pomogla i ostavila iza sebe svjež miris.

 

Možda vas zanima... Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti Špajza

 

Očisti začepljeni odvod

Iako jake kemikalije mogu biti učinkovit način za čišćenje začepljenih odvoda, one također predstavljaju rizik od korozije cijevi. Pa, koji je najbolji način uklanjanja nastalih blokada? Umjesto sredstva koja se mogu kupiti u trgovini, pokušaj uliti kipuću vodu u začepljeni odvod. No, pripazi i da istinski kipuću vodu koristiš samo ako imaš metalne cijevi kada je u pitanju odvod. Za PVC cijevi umjesto kipuće, koristi samo vruću vodu u kombinaciji s octom i sodom bikarbonom.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Očisti svoje kuhalo za vodu i lonce

S vremenom je normalno da se naslage kalcija i vapnenca nakupljaju na tvojim loncima ili na kuhalu za vodu kojeg često koristiš. Kako bi ih očistila, sve što trebaš u njih uliti jest vodu i ocat u omjeru 1:1. Ostaviti da tekućina zakuha i zatim ju ostaviti da se ohladi i ispere nastao nered.

 

tava, pranje Možda vas zanima... Kako najbolje očistiti zagorene lonce i tave Špajza Možda vas zanima... Jednostavan trik za brzo čišćenje trešanja od koštica Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.