Završio je Taste the Mediterranean. Donosimo ti pregled događanja...

TASTE THE MEDITERRANEAN Split je od 6. do 9. listopada bio domaćin festivala Taste the Mediterranean
Split je od 6. do 9. listopada bio domaćin devetog izdanja festivala Taste the Mediterranean. Drugu godinu zaredom festival se vratio u grad pod Marjanom, što ne iznenađuje s obzirom na bogatu gastronomsku tradiciju i sve bolju restoransku ponudu
Vidi originalni članak

Taste the Mediterranean okupio je chefove i foodieje iz nekoliko zemalja s ciljem razmjene znanja i promocije onog što je na Mediteranu zajedničko - dobra spiza i vino. Sudjelovalo je 26 vrhunskih chefova iz Hrvatske, Španjolske, Francuske i Grčke; dijelili su kuhinje, a nisu bili škrti ni na savjetima. Uz ekskluzivne večere u renomiranim splitskim restoranima, festivalski je program uključivao panele, vinske radionice, testiranje španjolskih maslinovih ulja, masterclassove za profesionalce i učenike - i mnoštvo specijaliteta iz mora.

(Nezaboravno) otvorenje u peškariji

Splitska ribarnica ponovno je zbog otvorenja festivala Taste the Mediterranean preuređena u pop up restoran za stotinjak ljudi. Za hranu se pobrinuo Zlatko Marinović, vlasnik kultne konobe Noštromo, koja se nalazi tik do peškarije.

Na svečanom su otvorenju posluženi specijalitet poput pečene vlasulje, jadranskih kamenica, salate od plavog morskog raka, repovi jadranskih škampi i gregada od grdobine. Uvod u večeru je bio poseban koktel festivala s ginom Botanist, dok se za neprekidan protok vrhunskih vina pobrinula vinarija Krauthaker.

 

festival mediteranske prehrane Taste the Mediterranean otvoren večerom u splitskoj ribarnici

 

Ekskluzivne večere u splitskim restoranima

Nema bolje i jasnije prezentacije gastronomije od nekoliko sljedova mediteranske hrane. Tom su se mišlju vodili i organizatori, pa su velik dio programa činile upravo ekskluzivne večere na šest dobro poznatih lokacija. Kuhalo se u Kadeni, Hotelu Park, Kinoteci, Dvoru, Zori biloj te u Zrnu soli, a večere su bile otvorene i za vanjske goste. Restorani su bili popunjeni do posljednjeg mjesta, a jelovnici su uključivali šest sljedova uparenih s vinima. 

U Hotelu Parku je Goran Šikić ugostio španjolsku tv cheficu Mariju Jimenez Latorre. U Kadeni pak su se Braci Sanjinu pridružili Lionel Levy, Fabricio Vežnaver te Clement Higgins te vinar Degrassi. Hrvoje Zirojević je kuhinju Dvora ustupio gostujućim chefovima iz Marseilla, Laetitiji Visse te Antonyju Gemaniju, a njihova su jela uparena s vinima iz vinarije Tomić. U Kinoteci su kuhali chef Marko Đurašević, Michel Gollenz iz Michelinom nagrađenog restorana Alfred Keller, te Ippei Uemura. 

Festival je zaključen 9. listopada večerama u restoranima Zora bila te Zrno soli. Dani i Sandri Tahirović priključili Deni Srdoč i Coline Faulquier, oboje chefovi iz restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom. Večeru u Zrnu soli pripremali su Masterchefov Stjepan Vukadin, Anastasios Paraskevaidis, Jure Tomič te čokolatijer Claude Krajner.

Noći splitskih restorana

Osobito bitna stavka u programu festivala bile su Noći splitskih restorana, manifestacija koja je mediteranske specijalitete učinila dostupnijima i vidljivijima široj javnosti. Naime, 15 splitskih restorana je tijekom dva festivalska dana nudilo poseban jelovnik od tri slijeda s uključenim vinima po pristupačnim cijenama. Kao što smo napisali u najavi manifestacije, to je bila idealna prilika za Splićane da uz neke restorane na svojoj listi želja stave kvačicu. 

Priključili su se: Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Laganini, Mazzgoon, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug.

Paneli

U programu festivala bila su i dva panela, održana u hotelu Briig na Bačvicama. Na prvom su panelisti Jelena Tabak (Nacionalna udruga ugostitelja), vlasnici restorana Ivo Vrdoljak i Vesna Miletić, chef Ippei Uemura te Filip Verbanac (Coca Cola) raspravljali o ugostiteljstvu za vrijeme i nakon COVID-a. O gorućem problemu u ugostiteljstvu, kojeg su posebno istaknuli, možeš pročitati ovdje

Panel “Zero Waste: važnost upravljanja otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu” spojio  je  Petru Boić Petrač, direktoricu komunikacija WWF Adria, chefa Lionela Levyja, predsjednika francuskog  udruženja Gourméditerranée, Francesca Pantalonea, direktora lošinjskog hotela Bellevue, te Suzanu Musa, direktoricu tvrtke Veneficus.

Treći je panel bio vedrije tematike; "Uči i ostvaruj svoje snove" ticao se mladih ugostitelja i radnika u ugostiteljstvu te prilika za profesionalni razvoj. Sudjelovali su pastry chefica Tea Mamut, chef Deni Srdoč, Tonči Drlje (Visoka škola Aspira), Kruno Rozić (Raise the Bar) te chefica Nikolina Putica. 

U sklopu festivala održane su i dvije degustacije vina, koje su pripremili Siniša Koceić, Alen Gulan i Rajner Rogulj iz vinolike.com te enoteke Winebox. Jedno su popodne posvetili španjolskim vinima, a drugo talijanskim herojskim vinima. 

Bitan dio programa bile su i radionice te masterclassovi koje su chefovi održali za učenike, studente te zainteresirane profesionalce. Domaćini edukacija bili su Privatna srednja turističko ugostiteljska škola Wallner i Visoka škola Aspira, a  jedna je radionica održana i u Srednjoj školi Jure Kaštelana u Omišu, gdje je Ippei Uemura oduševio srednjoškolce svojim vještinama filetiranja. 

Festival je, tako, započeo fine diningom, proširio se na gradske konobe i restorane, a završio u magičnom krajoliku Omiša i kanjona Cetine, gdje su strani chefovi i gosti festivala u Arsana Tasting House i Radmanovim mlinicama otkrivali tradicionalne dalmatinske specijalitete. 

„Iznimno mi je drago da smo devetim festivalom Taste the Mediterranean dodatno proširili sadržaj i ponudu. S našim brojnim partnerima realizirali smo uspješnu međunarodnu manifestaciju, koja na najbolji način promovira Splitsko-dalmatinsku županiju kao uzbudljivu gastronomsku destinaciju. Jednako nam je važno da smo na festival doveli renomirane chefove spremne da nesebično podijele svoje znanje i iskustvo, osobito s budućim chefovima - polaznicima ugostiteljskih škola. Zato s optimizmom očekujemo 10. jubilarni festival“, zaključila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: 

Posjeti Gastro.hr