Talijanska večer ukusnih zalogaja i pjenušavih gutljaja

Julio Frangen
Abeceda finih zalogaja predstavlja večer - talijanskih finih zalogaja uz najpoznatije talijansko pjenušavo vino - Prosecco.
Vidi originalni članak

Abeceda finih zalogaja u petak, 30. listopada u 19 sati u restoranu Pauza u Preradovićevoj 34, predstavlja talijansku večer ukusnih zalogaja i pjenušavih gutljaja Risotto & Prosecco

Gost večeri Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanskih proizvoda na zagrebačkom Dolcu "Sapori Italiani" predstavit će talijansku rižu s kojom će pripremiti risotto all''italiana s okusima jeseni. Zvijezda večeri bit će, naravno, bundeva - i to talijanska, posebne sorte la zucca di Chioggia, ali neće nedostajati ni drugih jesenjih okusa.

Na jesenjem jelovniku all'italiana naći će se:

  • hladna salata od crvene riže
  • rižoto s bundevom i gorgonzolom
  • rižoto s gljivama
  • izbor talijanskih sireva

Svaki će zalogaj pratiti po gutljaj finih talijanskih pjenušaca Rebuli i Bottega. Cijena večere je 190 kn

Abeceda finih zalogaja autorski je projekt Marije Vukelić, profesorice francuskog i talijanskoga po struci, ljubiteljice gastronomije i vina, studentice WSET vinske akademije, članica poznate udruge WOW (Women on Wine), u okviru kojeg nudi sljubljivanje vina s jelima koja pašu po – abecedi li nekom drugom jezičnom ključu. Tako je sljubila svoje dvije ljubavi – riječi, jezike, lingvistiku s - enologijom i gastronomijom.

O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…) ali i ona jednostavnija – regionalna. Spoj hrane i vina kreativan je i umjetnički trenutak, nekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode (poput Prousta i madlenica) koje želimo vratiti i zadržati.

Tako ćemo se u Pauzi poigrati s talijanskim riječima i jelima, točnije prvim jelima – rižotima, koja će pratiti talijanska pjenušava vina vinarija Rebuli i Bottega. Opjevat ćemo rižoto vinom pjesnika (Il vino dei poeti, Bottega) i tako se poetski, jezično i nepčano – približiti osnovama talijanske kuhinje.

Detalje potražite ovdje.

 

Posjeti Gastro.hr