Čisto zdravlje: Vrijeme je za proljetne salate

Thinkstock
Sezonsko povrće, poput šparoga, špinata i rotkvica, spojite s omiljenim mahunarkama i žitaricama te začinite samoniklim biljem, poput koprive, mladim češnjakom ili boračem
Vidi originalni članak

Pomiješane sa žitaricama, krumpirom ili tjesteninom maštovite salate sa sezonskim povrćem mogu zamijeniti svaki obrok. Hranjive sastojke možete potražite u prirodi: za pripremu salata iskoristite i samoniklo bilje - mlade koprive, sjeckane divlje šparoge i špinat, borač, sasvim mlade izdanke planinskog zelja, rikolu i listovi maslačka samo su neki od njih.

Možete ih umiješati u salate svježe ili kratko blanširati u zavreloj slanoj vodi. Mlada ljutika, češnjak, kuhani grah i leća, korabica, koromač, samo su neki od sastojaka koji se mogu nasjeckati, kratko pirjati i pomiješati s izmrvljenim feta sirom. Listovi medvjeđeg divljeg luka – srijemuša, mirišu na češnjak i blagog su okusa, a upotrebljavaju se sirovi ili kuhani, kao začin ili dodatak jelu. Možete ih sitno nasjeckati i pomiješati u dressing od jogurta kojim prelijte salatu od ječma, quinoe ili mladog povrća.

Kuhani ječam pomiješajte s mladim rotkvicama, svježim listovima divljeg luka i crvene paprike. Sastojke sjedinite limunovim sokom i maslinovim uljem. Borač je samonikla biljka čiji listovi imaju miris i okus koji podsjeća na aromu luka i krastavca. Sjeckani su idealni začin za salate s rajčicama, avokadom i patlidžanima. Listovi i izdanci ove biljke ukusni su kad su mladi, a u sjevernoj Dalmaciji se pripremaju kao salata burandža. Potočarka ili dragušac okusom podsjeća na papar i hren, a može se naglasiti u salati limunovim sokom.

Svježi i mladi listovi stabljike slažu se i s drugim zelenim salatama, s preljevom od vrhnja i majoneze, te začinjeni tostiranim pinjolima ili orasima. Listovi maslačka - radič, klasik je u salati s kuhanim jajima i krumpirima, a aromu upotpunjuju kapari, ukiseljene lukovice, mladi luk ili rotkvice. Jedan od najčešćih dressinga je vinaigrette. Osim maslinova ulja i aromatičnog octa, dodajte sok agruma, senf, češnjak i papriku, papar, a izvrstan dodatak je žličica meda koja će mu dati slatkoću. Preljev je najbolje pripremiti od sat do dva unaprijed. Posebno ukusan i popularan je preljev “1000 otoka” na bazi laganog jogurta. Odlično upotpunjuje okus svake miješane salate, a kapari, svježi i kiseli krastavci, limunov sok i majoneza u njemu, daju joj potrebnu svježinu.

Posjeti Gastro.hr