Znate li čistiti ribu?

Jednom kada savladate jednostavnu tehniku čišćenja ribe sam proces će teći „kao od šale“. Čišćenjem ribe odstranjuju se nejestivi ili nepotrebni dijelovi ribe.
Vidi originalni članak

Neke ribe imaju po tijelu ljuske koje se lakše ili teže odstranjuju, a neke samo sluz po koži. Prvi korak je oprati ribu ispod tekuće vode. Ukoliko ste upecali ribu izbjegavajte opciju pranja ribe u jezeru ili rijeci jer voda može biti kontaminirana. Tupim dijelom noža skinite ljuskice s ribe kratkim potezima od repa prema glavi.

Ovaj korak možete izbjeći ukoliko mislite filetirati ribu bez njene kože, no u svakom drugom slučaju je nužan. Sluz s kože također možete odstraniti struganjem pomoću noža ili se riba prethodno prelije jestivim octom, te ostavi par minuta stajati, dok ne pobijeli, a nakon toga se puno lakše struže i manje je klizava. Za vađenje utrobe vrhom oštrog noža rasporite ribu počevši od škrga prema repu. Nakon toga rukom izvadite utrobu, eventualnu zgrušanu krv kao i sve zaostale komadiće crijeva. Svakako provjerite da da li ste sve uklonili šupljine, a zatim ju dobro isperite vodom. Ukoliko pripremate cijelu ribu uklonite leđnu peraju na način da nožem zarežete sa svake strane peraje i pažljivo ju izvučete s malim kliještima.

Škrge možete odstraniti zadizanjem škržnih poklopaca, prerezivanjem i otkidanjem, a oči se mogu, ali i ne moraju odstranjivati. Očišćenu ribu možete čuvati tako da ju prekrijete ledom koji kako se topi se cijedi van posude jer je važno da otopljeni led ne dodiruje ribu. Ribu uvijek čuvajte s utrobom prema dolje kako ne bi u nju ulazila voda. I zadnji savjet kada je u pitanju čišćenje ribe: čistite ju što ranije nakon ulova.

Posjeti Gastro.hr