Znate li kako nastaje sladoled?

Stockfood
Led ipak ne bi mogao biti sladoled. Saznajte zašto
Vidi originalni članak

Osnovni koncept pripreme sladoleda vrlo je jednostavan. Potrebno nam je mlijeko, slatko vrhnje, šećer i okus po želji da bismo dobili smjesu, koju trebamo smrznuti kako bi nastao sladoled. Znamo da se obična voda zamrzava na 0° Celzijusa, no kada u njoj otopimo različite supstancije ledište smjese se snižava. Stoga sladoledna smjesa zahtijeva temperaturu nižu od nule kako bi se zamrznula. Međutim, zamrzavanje smjese neće rezultirati onime što nazivamo sladoled. U tom slučaju nastaje tek gusta i kruta masa ispunjena kristalima leda.

Za pravi sladoled, osim smrzavanja potrebni su i stalno miješanje te potresanje. Time se postižu dvije bitne stvari: smanjuje se veličina kristala leda i čestice zraka se ugrađuju u strukturu sladoleda. Što su manji kristalići leda to je struktura sladoleda poželjnija. Umiješani zrak pak osigurava dragocjenu pjenastu strukturu. Dodavanjem voća ili voćnog sirupa u mliječni sladoled nastaje voćni sladoled, a najcjenjeniji, krem sladoled, nastaje dodavanjem šlaga mliječnom sladoledu. Naravno, sladoled možemo obogatiti čokoladnim i drugim preljevima, sjeckanim orašastim plodovima, karamelom, likerom... možemo spajati najrazličitije kombinacije okusa u sladoledne kupove ili ga poslužiti s kavom kao ledenu kavu ili ice-coffee.

Posjeti Gastro.hr