28. svibnja 2016.

Znate li kako nastaje sladoled?

sladoled
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Led ipak ne bi mogao biti sladoled. Saznajte zašto

Osnovni koncept pripreme sladoleda vrlo je jednostavan. Potrebno nam je mlijeko, slatko vrhnje, šećer i okus po želji da bismo dobili smjesu, koju trebamo smrznuti kako bi nastao sladoled. Znamo da se obična voda zamrzava na 0° Celzijusa, no kada u njoj otopimo različite supstancije ledište smjese se snižava. Stoga sladoledna smjesa zahtijeva temperaturu nižu od nule kako bi se zamrznula. Međutim, zamrzavanje smjese neće rezultirati onime što nazivamo sladoled. U tom slučaju nastaje tek gusta i kruta masa ispunjena kristalima leda.

sladoled | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za pravi sladoled, osim smrzavanja potrebni su i stalno miješanje te potresanje. Time se postižu dvije bitne stvari: smanjuje se veličina kristala leda i čestice zraka se ugrađuju u strukturu sladoleda. Što su manji kristalići leda to je struktura sladoleda poželjnija. Umiješani zrak pak osigurava dragocjenu pjenastu strukturu. Dodavanjem voća ili voćnog sirupa u mliječni sladoled nastaje voćni sladoled, a najcjenjeniji, krem sladoled, nastaje dodavanjem šlaga mliječnom sladoledu. Naravno, sladoled možemo obogatiti čokoladnim i drugim preljevima, sjeckanim orašastim plodovima, karamelom, likerom... možemo spajati najrazličitije kombinacije okusa u sladoledne kupove ili ga poslužiti s kavom kao ledenu kavu ili ice-coffee.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.