Kolumne 18. svibnja 2016.

Savijača s marelicama i svježim sirom

savijača 1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
"Savijača me jako podsjeća na djetinjstvo. Često bi nas čekala kod bake na stolu kad bismo se vratili kući nakon kupanja na obližnjoj rijeci..." riječi su naše blogerice

Bakina kuća bi mirisala na cimet i jabuke. I po tom mirisu smo još iz dvorišta znali da je baka umijesila "poviticu", kako ju je ona zvala, odnosno štrudlu ili savijaču od prvih zrelih jabuka. Zato je meni savijača pravi simbol ljeta. Ova savijača u sebi, također, sadrži jedan skroz ljetni sastojak, a to su marelice. Marelice uronjene u finu kremu od sira i vanilije. Ova je savijača jako jednostavna, a opet tako posebna. Prava guštalica za duge ljetne večeri.

Sastojci (za dvije savijače):

6 gotovih kora za savijaču (ili možete sami razvući tijesto)
500 g svježeg sira (ja sam koristila nemasnu skutu)
2 jaja
1 vrećica praška za puding od vanilije
8 velikih žlica šećera (ili više ako su vam marelice kiselkaste)
2 vanilin-šećera
40 g topljenog maslaca
Malo ribane korice limuna
500 g marelica + 100 g otopljenog maslaca za mazanje kora

Priprema:

1. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite ga da se ohladi. Očistite marelice od koštica i narežite na sitnije kriškice.
2. Napravite nadjev: sir i jaja dobro izmiješajte vilicom, dodajte jedan prašak za puding i dobro ga povežite sa smjesom od sira i jaja. Kad ste dobro izmiješali puding, dodajte šećer, vanilin-šećer, koricu limuna i dio otopljenog maslaca i sve dobro izmiješajte. Pustite da smjesa malo odstoji dok pripremate kore.
3. Pripremite si tri gotove kore za prvu savijaču i to tako da svaku koru namažete otopljenim maslacem, a kore slažete jednu na drugu kao kod svake druge savijače. Na zadnju koru rasporedite polovicu nadjeva od sira pa po njemu rasporedite marelice. Zarolajte u savijaču i stavite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Isto ponovite i s druge tri kore.
4. Prije pečenja svaku savijaču premažite otopljenim maslacem ili uljem i stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 50 minuta. Pred kraj pečenja možete pojačati pećnicu na 200 stupnjeva kako biste dobili lijepu hrskavu koricu.
5. Kad je savijača pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se dobro ohladi. Tako ohlađenu režite na veće komade i prije posluživanja obilato posipajte šećerom u prahu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.