16. svibnja 2016.

Sezona trešanja: Kako ih kupovati i najbolje iskoristiti

Trešnje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prava je šteta da omiljene crvene bobice tako kratko traju.

Stigle su prve trešnje, biramo sitne i slatke prije nego uvozne ljepšeg izgleda čija cijena doseže i do 50 kuna. Ne nasjedajte da su domaće, kalendarski je malo moguće. Od lipnja pa sve do početka srpnja, sezona je trešanja. Od relativno nezahtjevnog voća za "uzdržavanje", cijena im raste i do 50 kuna za kilogram zbog čega mnogi zaobilaze ovo ukusno i zdravo voće. Crvene, slatke, sočne i izuzetno zdrave, najslađe su kada ih jedemo same. Prave trešnje izazivaju svojevrsnu ovisnost pa svakako treba stati na vrijeme jer prejedanje može dovesti do neželjenog učinka. Prve trešnje obično budu slabije crvene boje, a s krajem lipnja postaju sve veće, tamnije, slađe (i skuplje). Prilikom kupovine, gledajte boju i čvrstoću ploda, a slobodno otvorite par trešanja da vas crvići ne bi iznenadili. Izbjegavajte meke, oštećene i ljepljive trešnje, a neoprane u hladnjaku možete čuvati oko tjedan dana. 

Nekoliko činjenica o trešnjama:

  • bogate su antioksidansima
  • izbacuju vodu iz organizma
  • snižavaju loš kolesterol u krvi
  • i ono najvažnije, neodoljivo su slatke

 

Ovo su naši prijedlozi:

Rolana torta s trešnjama

Torta s jagodama u zagrljaju od trešanja

Prhka savijača od trešanja

Marmelada od trešanja

Video: Domaća štrudla s trešnjama

Kolač od krupice s trešnjama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.