Kolumne 31. kolovoza 2023.

Hrenovke - omiljeni zalogaji malih školaraca koje možeš pripremiti na 100 načina

Hrenovke
Ravlić teleće hrenovke foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Možete ih servirati same, bez ičega, ili sa začinima po izboru; možete ih ušuškati u lisnato tijesto, prekriti slaninom, pršutom ili sirom... U svakom slučaju, u dobrim hrenovkama uživat će cijela obitelj, a odličan su brzi obrok za male školarce kojima su upravo hrenovke u raznim oblicima omiljena užina. Sve o hrenovkama zna, naravno, omiljeni Ravlićev mesar

Dečki, dođite na gablec! Još se sjećam kad nas je onako musave s prozora zazvala susjedova mama da prezalogajimo i napunimo želučiće ispražnjene igrom. Ono čime nas je ponudila zauvijek je usmjerilo moj odnos prema hrani i shvaćanju gurmanstva.

Svaki od nas malih, znojnih klipana dobio je tada u ruke krišku kruha premazanu svinjskom mašću, posutu solju i crvenom paprikom. Okus prvog zalogaja nikad nisam zaboravio i dan danas smatram ga vrhunskim praznikom za nepce. S tim se doživljajem hrane može mjeriti još samo sjećanje na prve viršle u pecivu, kakve se i dan danas mogu kupiti iz kioska u Grazu.

 | Author: Ravlić Omiljeni Ravlićev mesar zna baš sve o finim hrenovkama foto: Ravlić Iskustvo mi govori da nisam jedini koji obožava hrenovke. Ta upravo su hrenovke za mnoge mališane bile prepoznatljiv čin inicijacije u život, bila riječ o nečijem rođendanu, vrtićkoj proslavi ili školskom obroku; prva prava, nekašasta hrana, na koju te nitko ne treba nutkati, i koja se rado i lako jede vlastitim rukama, nabada na vilicu, rezucka nožićem ili jednostavno ustima prinosi prstima.

Jednostavnog oblika i okusa, one se mogu se jesti na milijun malih načina: kuhane, pečene, s prilogom ili bez, na kruhu, u pecivu, umočene u senf, kečap blagi ili onaj ljući, u majonezu, umake s čilijem, a valjda i s hrenom, mada nisam još upoznao kupca koji bi hrenovke umakao u čašicu hrena.   

 | Author: Tomislav Šilovinac Ravlić hrenovke foto: Tomislav Šilovinac

Nekome hrenovka, nekome viršl ili viršla, za nekoga hot dog ili frankfurterica, frankfurtska kobasica, a za sve savršena namirnica koju je lako pristaviti, u vrućoj vodi ili na vreloj tavi, i ponuditi kao obrok u bilo koje doba dana; kao zajutrak, ručak, večeru ili usputni zalogaj za marendu, gablec ili jauzn, kako vam drago.

 

Marinirana svinjska rebra Ravlić s coleslaw salatom Možda vas zanima... Recept omiljenog mesara: Svinjska rebarca u marinadi, meso meko kao putar! Kolumne

 

A to je tek djelić obilja ponude iz kojeg svaki dan možete izabrati nešto čime ćete za tren nahraniti vašeg školarca, ili ga, čim se nauči baratati vatrom i toplinom, uputiti u osnovne tajne kulinarstva

Safalade i kobasice, one slaninske i kranjske, pučke, panonske ili šokačke. Dobra mesnica u svom će asortimanu uvijek imati paletu od desetak kobasica koje će se razlikovati s obzirom na pikantnost, vrstu ovitka, teksturu ili presjek.

 | Author: Ravlić debrecinka

Nekima će više pasati one teleće, goveđe ili pak svinjske, miješane u ovim i onim omjerima mišićnog mesa i slanine, s više ili manje začina - od papra, preko kardamoma, do vinjaka ili konjaka za bolju aromu - u količinama koje sami izaberete prema željama, potrebi i apetitu, na komad, u paru, u obiteljskom pakiranju ili u rinfuzi.

Osim što je teško pronaći nekoga tko ne bi volio okus hrenovki ili neke od njenih srodnica, njihova je velika prednost i brzina i lakoća pripreme. Za početak, dovoljno je pogoditi trenutak kad su dovoljno kuhane a da se ne rastvore po dužini, ili da budu pečene bez zagorijevanja, ali prošarane tragovima bijelih balončića, raspuklim na toplini grill tave.

 

meso na grillu Možda vas zanima... Savjet omiljenog mesara: Kako da meso na roštilju uvijek bude mekano i sočno Kolumne

 

Možete ih servirati same, bez ičega, ili sa začinima po izboru; možete ih ušuškati u lisnato tijesto, staviti na posteljicu od salate, prekriti slaninom, pršutom ili sirom; ili si možete dati oduška i pustiti mašti na volju pa ih umakati u smjese od kukuruzne krupice ili piva, s njima našpikati muffine ili ih rezati u različite oblike poput krakatih hobotnica.

Hrenovke možda nisu jelo koje će vam poslužiti u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, ali to ne znači da ih nekoć nisu jeli u bijelim rukavicama, dok se netko nije sjetio da bi ih bilo praktičnije servirati u žemlji.

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Hot dog je od narodnog jela odavno zašao u sferu umjetnosti foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Hot dog je od narodnog jela odavno zašao u sferu umjetnosti i postao inspiracija velikih modernih umjetnika: Roy Lichtenstein je obrise sočne hrenovke smjestio u debeljuškasto, pahuljasto pecivo; Betty Spindler svoju je hrenovku umijesila od gline, bez kečapa jer ih tako najradije sama spravlja; Steve Marcus izradio je čitavu zbirku umjetničkih viršli, a Ivy Haldeman svoje hrenovke slika kako uživaju na jastucima, sanjare, hodaju u vrtoglavim štiklama listaju stranice knjige ili telefoniraju.

 | Author: Tomislav Šilovinac Ravlić safalada foto: Tomislav Šilovinac

Onaj štand s viršlama u Grazu, s početka ovog teksta, možda mi nije pri ruci, ali nekako mi se čini da znam što će nam danas završiti na tanjuru. A hren? On će opet pričekati neku drugu priliku.

Ravlić hrenovke, teleće hrenovke i safalade spadaju u njihovu bogatu paletu polutrajnih kobasica jedinstvenih tekstura, koje su sve pripremljene prema posebnim recepturama Ravlić mesara. Nude raznolikost i bogatstvo okusa, a pripremiti ih se može na više načina te je poželjna kreativa kako bi se pripremio savršeni ručak. Požurite do mesnice Ravlić, nabavite omiljene hrenovke i pripremite jedan od niže navedenih recepata - kiflice s hrenovkama ili sve popularniji corn dog! Oba će se, to vam jamčimo, svidjeti vašim malim školarcima!

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Kiflice s hrenovkama foto: Guliver/Shutterstock

Kiflice s hrenovkama

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 dl suncokretova ulja
  • 1 paketić suhog kvasca (7 g)
  • 4 hrenovke
  • 1 jaje
  • sol 

Postupak:

  1. Umiješajte suhi kvasac u mlako mlijeko i ostavite sa strane 5 minuta.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, 1 žličicu soli, mlijeko sa kvascem i ulje.
  3. Zamijesite tijesto i ostavite pola sata da se diže.
  4. Tijesto razvaljajte na tanko i izrežite ga na trakice.
  5. Hrenovke izrežite na manje komade (ovisi o veličini kiflica).
  6. Oko svakog komada hrenovke omotajte trakicu tijesta.
  7. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i na njega poslažite kiflice.
  8. Premažite ih razmućenim jajetom i posolite
  9. Pecite kiflice oko 20 minuta na 180°C.

 | Author: thinkstock Corn dog foto: thinkstock

Corn dog

Sastojci:

  • 300 g hrenovki
  • 70 g kukuruzne krupice
  • 70 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • žličice praška za pecivo
  • 1/8 žličice soli
  • 1 veliko jaje
  • 120 ml mlijeka
  • ulje

Postupak:

  1. Prerežite hrenovke na pola i probodite ih debljim štapićem za ražnjiće.
  2. Pomiješajte kukuruznu krupicu, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U velikoj čaši pomiješajte jaje i mlijeko. Sjedinite sve sastojke špatulom.
  3. Ulijte ulje u duboku tavu ili posudu i zagrijte ga.
  4. Pripremite pladanj i prekrijte ga papirnatim ubrusima.
  5. Svaku hrenovku umočite u gusto tijesto, lagano otresite kako biste odstranili višak i ubacite u zagrijano ulje.
  6. Pržite otprilike 3 minute, dok ne poprime zlatnu boju.
  7. Poslužite s kečapom, majonezom, senfom...

 | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković Ravlić teleće hrenovke foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković

 

Čobanac Možda vas zanima... Blog omiljenog mesara: U potrazi za savršenim čobancem: "Ide li u kotlić i piletina?" Kolumne Možda vas zanima... Mesar otkriva trik koji će podići mekoću i okus teletine na sasvim drugu razinu Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MiljenkoD 12:06 08. Rujan 2023.

    Hrenovke zaslužuju i pokoju riječ o povijesti: Frankfurter Rindwurst izumio je frankfurtski mesar Gref-Völsing godine 1894. DIstribuirao ih je svako jutro frankfurskim dobrostojećim Židovima a tu praksu su slijedili i drugi mesari, takmičeći se tko će ponuditi bolje. Stoga se ... prikaži još! i danas među ljubiteljima hrenovki one od telećeg mesa smatraju "pravim hrenovkama" dok su one od svinjskog i pilećeg/purećeg mesa tek jeftini surogati. Na sreću, ove prve uvijek se mogu kupiti u boljim mesnicama.