Kolumne 13. svibnja 2016.

Hrskavi pužići s nutellom

Nutella
foto: Suzana Levar
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica donosi vam recept za neodoljive pužiće s nutellom

Hrskavi pužići punjeni nutellom za male, a i velike trbuščiće.

puz | Author: Suzana Levar foto: Suzana Levar

POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 800g glatkog brašna
  • 120ml tople/mlake vode
  • 150ml toplog/mlakog mlijeka
  • pola praška za pecivo
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica soli
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 250g maslaca - za premazivanje
  • Nutella

POSTUPAK PRIPREME:

  1. U mlakoj vodi razmrvite 1/2 svježeg kvasca pomiješanog sa žličicom šećera. Kvasac ostavite na toplom da se diže, pokrivenog s tanjurićem. Kvasac vam se dovoljno digao kad se počnu stvarati mjehurići, tj. kad nabubri. Pećnicu stavite grijati na 200*C.
  2. Glatkom brašnu dodajte cijelo jaje, žumanjak,pola praška za pecivo,sol te uzdignuti kvasac. Lagano sve promiješajte te smijesi dodajte mlaku vodu i mlijeko. Tijesto možete dobro razraditi mikserom (nastavci za dizana tijesta) ili po želji rukom.
  3. Kada ste dobro razradili tijesto, stavite ga na podlogu za valjanje, ali ju prethodno dobro pobrašnite kako vam se tijesto nebi primalo.
  4. Tijesto podijelite na cca desetak manjih loptica, a svaku lopticu lagano razvaljajte. Na svaki razvaljani sloj tijesta prelijte otopljeni maslac ili ga premažite na tijesto. Postupak ponavljate sve dok ne potrošite sav maslac i razvaljane loptice. Na zadnji sloj tijesta ne stavljate maslac, jer ćete sada sve trebati razvaljati na jedan veliki krug.
  5. Tijesto razvaljajte na debljinu malog prsta te ga podijelite na 6-7 dugih trakica koje ćete premazivati nutellom i rolati u male pužiće. Pužiće rolate ovisno o željenoj veličini.
  6. Pužiće slažite na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Između svakog pužića ostavite razmak kako vam se tijekom pečenja nebi dodatno slijepili.
  7. Pecite ih na temperaturi od 200*C nekih 20-tak minuta. Kada poprime zlatno smeđu boju pužići su gotovi.
  8. Nakon što se ispeku ostavite ih u limu za pečenje te ih prekrijte sa škarniclom koji ste dobro navlažili vodom. Tako će vam pužići biti mekani, rahli i neće se raspadati.

Dobar tek!

Suzanu možete pratiti na fb stranici Taste of life, ili na istoimenom blogu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.