Kolumne 09. lipnja 2018.

Janjetina s Papuka: Proljeće na moje janje slijeće!

foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković
gastro postao gastro.24sata.hr
Moja priča o hrani uglavnom ima onu životnu "priču" i dodir sa stvarnim ljudima, situacijama, često obitelji i prijateljima. Ponekad tu "priču" znam samo ja, ali je najčešće dijelim, jer tek onda taj tanjur dobiva smisao i "težinu", a to je neprocjenjivo.

Ovu priču sam nekako započela smišljati kroz slaganje menija za moj proljetni ručak. Odmah sam znala kako janjetina mora biti glavno jelo, jer mi simbolizira proljeće. Kada izaberem glavnu namirnicu, kombiniram tehnike pripreme koje su izvedive u mojoj kujni na drva. Točnije, na otvorenoj vatri.

 

Možda vas zanima... Proljetni ručak na Papuku koji ćete zasigurno upamtiti Špajza

 

 | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković

 

Dalje, priča mora biti sezonska, proljetna i zelena... bob! Odem na piju, onu našu veliku, osječku. Žena mi se smije i čudi se od kud mi uopće ideja početkom 5. mjeseca tražiti bob u Osijeku.

Moja najdraža društvena mreža Instagram i moja virtualna ekipa kaže da na Dolcu ima svega. Jelena, hvala na informacijama i lokacijama, tvoji statusi su predivni, a vijesti koje dijeliš dragocjene. eto i to smo riješili. Marija je zadužena za Dolac dok sam ja u firmi na nekoj radionici. Cjenka se i šalje fotke što mladog graška, što boba. Hvala Mare!

 

Možda vas zanima... Dva divlje dobra recepta koja morate isprobati Špajza

 

 | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković

 

Meni osobno najdraži dio priče i ovog tanjura je naziv jela. Moji dragi partneri i mlada kreativna ekipa Mesne industrije Ravlić podržava svaki moj ručak pa smo tako i ovaj put Maja i ja sjele za isti stol i složile vrhunske namirnice u moju proljetnu simfoniju, a Maja je rekla: "Proljeće na moje janje slijeće!"

Više o Majinom ručku pročitajte na njezinom blogu maXYama!

Sad konačno recept zbog kojeg i pišem ovaj post...

 

 | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković

 

Proljeće na moje janje slijeće (janjetina s bobom i grahom)

  • 1 janjeći but (ako pronađete koljenice, super)
  • 1 kg boba
  • 0,5k g bijelog krupnog  graha
  • korijen celera
  • nekoliko česni bijelog luka
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • mladi divlji špinat (može i medvjeđi luk)

Marinada:

  • 5 fileta inćuna
  • listići svježe mente
  • grančica svježeg ružmarina
  • nekoliko česni bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Dakle, ovo jelo možete pripremiti i u svakoj kuhinji i pećnici, bit će daleko jednostavnije, a možda i uspješnije. Najsvježiju janjetinu ćete pronaći u Mesnicama Ravlić, a uslužit će vas preljubazno osoblje s kojim možete uvijek iskustveno prokomentirati jelo koje pripremate i nešto novo čuti i naučiti.
  2. Večer prije napravite marinadu i dobro natrljajte meso, na mjestima ga i zarežite i popunite nadjevom koji ćete napraviti u blenderu s maslinovim uljem. ja sam ga prije i dobro nasolila. Stavite u posudu s poklopcem u kojoj ćete ga sutra kuhati. Ponovila sam se u obožavane gusene lonce koji će sada moći izvesti sve moje ludosti na vatri, ali i u pećnici.
  3. Dodajte vode toliko da pokrije polovicu mesa, kuhajte na laganoj vatri cca 1-1,5 sat. Ja sam u vodu dodala na kocke narezan korijen celera, češnjak i ružmarin.
  4. Vode dodajte po potrebi, ali ne pretjerujte, kao ni s jačinom vatre. okrenite meso.
  5. Zadnjih 15 minuta kuhanja dodajte bob i grah. neka kratko kuhaju.
  6. Zagrijte dobro peku na žaru (ili pećnicu na 200-220 stupnjeva).
  7. Peku nauljite dobro maslinovim uljem i na njemu zapecite janjetinu koju ste do sada kuhali kako bi dobili koricu s obje strane. Dodajte povrće i svu tekućinu u kojoj se meso kuhalo.
  8. Zapecite 30-45 minuta (u pećnici ne poklapajte).
  9. Poslužite uz svježe listove divljeg špinata ili srijemuša, ako imate sreće i pronađete ga u šumi.
  10. Ja sam odabrala špinat i rukolu, s obzirom na to kako sam srijemuš koristila u hladnom predjelu, a vi se poigrajte kako vam drago s nekom od predivnih zelenolisnih proljetnica.
  11. Iako su moji gosti bili oduševljeni ovim jelom, kažu da je meso bilo kao "putar", sljedeći put moram nastojati ispraviti grešku i zadržati zelenu boju boba koja se izgubila termičkom obradom, a koja je trajala duže nego što sam planirala.
  12. Vi budite mudriji od mene, kuhajte u kontroliranim uvjetima i ne pretjerujte s obradom boba.
  13. Vjerujem kako mu je cijena pala i kako je sada dostupan i na slavonskim tržnicama.
  14. A grah? E da, njega slobodno koristite iz konzerve... Neću reklamirati trgovinu, ali ja sam uspjela pronaći krupan i tvrd, baš onakav kakav treba biti za ovo jelo.

Dobar tek!
 

 | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković

 | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković  | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković  | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković  | Author: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković foto: Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.