Kolumne 23. rujna 2018.

Jesenski užitak: Tortice s jabukama, cimetom i bademima

foto: Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
S obzirom da nam stiže jesen kroz koji dan, evo jednoj skoro pa pravog jesenskog recepta.

Bademi i  jabuke, tonka i cimet, ove tortice baš mirišu na jesen. A i boje su prave jesenske. Fini, meki biskvit od bademovog brašna i krema od tonke na najljepši se način spajaju u ovom sjajnom, aromatičnom sezonskom kolaču. 

 

Možda vas zanima... Egzotični čupavac spaja mango, kokos i čokoladu Kolumne

 

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

Možda vas zanima... Prijatelji će te obožavati zbog ovog mojito tarta Kolumne Možda vas zanima... Tart od bijele čokolade, limun bosiljka i kupina Kolumne

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša


Za biskvit će vam trebati:

  • 2 žutanjka
  • 100 g šećera
  • 60 g bademovog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g sjeckanih badema
  • 60 g toplog mlijeka
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli

Nadjev od jabuka:

  • 5 jabuka
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta

Krema s tonkom:

  • 160 g mlijeka
  • 2 žutanjka
  • 60 g šećera
  • 25 g glatkog brašna
  • naribana tonka (otprilike količina od pola manjeg zrna)
  • 65 g maslaca
  • 50 g slatkog vrhnja

Crumble od badema:

  • 80 g brašna
  • 45 g šećera
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 30 g badema

Krema mascarpone:

  • 60 g mascarpone sira
  • 30 g šećera u prahu
  • 100 g slatkog vrhnja

Priprema biskvita:

  1. Žutanjke pjenasto miksati sa šećerom. Dodati mlijeko i maslac i nastaviti miksati.
  2. Dodati bademovo brašno, prašak za pecivo i nasjeckane bademe te dobro promiješati.
  3. U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Snijeg zatim lagano umiješati u prvu smjesu.
  4. Metalne kalupe namastiti (dovoljno je samo rubni dio cca 1 cm kolika je visina biskvita) i pobrašniti. Posložiti ih na pleh, na papir za pečenje, te puniti smjesom. Peći na 170°C 25 minuta.

Nadjev od jabuka:

  1. Jabuke je potrebno oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice.
  2. Staviti kuhati u vodu sa šećerom i vanilin šećerom otprilike 20 minuta. Kada jabuke omekšaju, izlijete sok, pa jabuke posipati s cimetom i još kratko prodinstati.

Krema od tonke:

  1. Mlijeko, žutanjke, šećer i brašno izmiješajte te stavite kuhati neprestano miješajući.
  2. Kad krema zakipi i zgusne se, prebacite je u posudu i prekrijte prozirnom folijom.
  3. Maslac izmiksajte s tonkom te umiksajte u ohlađenu kremu.
  4. Slatko vrhnje izradite u šlag, te špatulom umiješajte u kremu.

Priprema crumblea:

  1. Brašno, šećer i maslac izmiješajte prstima u mrvičastu smjesu. Dodajte bademe.
  2. Stavite peći u pećnicu, na papiru za pečenje 20 minuta na 175°C. Treba poprimiti lagano zlatnu boju.
  3. Tijekom pečenja par puta izmiješajte smjesu u pećnici kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.
  4. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
  5. Hladni crumble ubacite i multipraktik i usitnite ga.

Priprema mascarpone kreme:

  1. U jednoj posudi miksajte slatko vrhnje u šlag. U drugoj miksajte mascarpone i šećer u prahu.
  2. Obje smjese sada zajedno izmiješajte špatulom dok se ne sjedine.

Slaganje:

  1. Tortice je potrebno slagati u kalupima u kojima smo pekli biskvite. Kalupe je potrebno obložiti acetatnom folijom. Prvo u kalup ide biskvit, pa nadjev od jabuka, zatim krema od tonke i na kremu još crumble od badema.
  2. Ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku da se sve stegne.
  3. Kad se stegnulo, maknite kalupe, te pažljivo odvojite foliju. Na vrh još istisnite kremu od mascarponea i slatkog vrhnja i posipajte s crumbleom od badema ili s nasjeckanim bademima.

Dobar tek!

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.