Kolumne Gastrolovci 14. siječnja 2024.

Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine

Zapečeni štrukli
Zapečeni štrukli by Vedran Bošković foto: VEDRAN BOŠKOVIĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Štrukli su još jedno naše tradicionalno jelo u kojem baš uživam i rado ga spremam.

Izrada vučenog tijesta može se činiti pomalo izazovnom, ali vjeruj mi da ćeš nakon nekoliko isprobavanja izvući tijesto tako tanko da ćeš moći pročitati novine ispod njega - i to bez previše muke. Priznajem, dugo sam odgađao pripremu, prvenstveno zbog straha od neuspjeha, ali kada skupiš malo odlučnosti ide to k’o po špagi.

Ne brini ako tijesto nekoliko puta pukne, i ako se pojave rupice dok ga razvlačiš, jer ćete ga na kraju zarolati i pokrpati sve te rupice koje su nastale.

 

Možda vas zanima... Slasne rajčice punjene junetinom Kolumne

 

Kad je posluživanje u pitanju tu ima nekoliko mogućnosti, od onog najjednostavnijeg, u juhi, pa do zapečenih s vrhnjem ili pak slično knedlama, u krušnim mrvicama. U mom slučaju, zapečeni štrukli su pojam potpunog gastro užitka.

 

Možda vas zanima... Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Vedran Bošković Priprema tijesta za štrukle foto: Vedran Bošković

Domaći štrukli

Sastojci - za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl tople vode
  • žličica soli
  • 1 jaje

Sastojci - za nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • sol

Sastojci - dodatno:

  • 100 g maslaca
  • 300 g kiselog vrhnja

 | Author: Vedran Bošković Rezanje i pečenje štrukli foto: Vedran Bošković

Postupak:

  1. Zamijesi tijesto! Pomiješaj brašno, jaje i sol, a zatim ulij toplu vodu i ulje. Tijesto mijesi rukama dok ne postane glatko i elastično. Premaži tijesto uljem i pokrij toplom posudom barem 30-ak minuta.
  2. Dok tijesto nadolazi, pripremi punjenje: dobro izmiješaj svježi sir i jaja te posoli.
  3. Uzmi čisti stolnjak i pobrašni ga s malo brašna (oštrog po mogućnosti). Tijesto razvaljaj valjkom sve dok ne postane tanko, a zatim ga počni rastezati dlanovima i vrhovima prstiju. Poteži ga od sredine prema rubovima dok ne postane vrlo tanko, gotovo da možeš vidjeti kroz njega. Ovaj postupak zahtjeva određenu dozu strpljenja tako da samo pomalo i sve će biti dobro. Nakon što razvučeš tijesto, odreži zadebljane rubove.
  4. Tijesto poškropi rastopljenim maslacem. Punjen stavite na dvije strane tijesta te uz pomoć stolnjaka zarolaj tijesto. Prereži ga u sredini kako bi dobila dvije rolade. Rukom oblikuj štrukle, tj. označi na mjeru tako da lagano utisneš tijesto na jednake dijelove. Rezanje tankim tanjurom s ravnim rubom je sjajan način da čvrsto zalijepiš rubove i osiguraš se da punjenje ne iscuri van kod kuhanja.

 

Možda vas zanima... Pravi specijalitet: Oslić na hrskavom batatu Kolumne

 

Sada imaš dvije opcije dovršavanja. Možeš štrukle skuhati pa peći ili ih samo peći u vrhnju.

  1. Štrukle kuhaj u zagrijanoj i slanoj vodi dvije do tri minute - dok ne "isplivaju" na površinu. Posloži ih u namašćenu tepsiju pa ih peci pokrivene vrhnjem otprilike 20 minuta na 200 °C.
  2. Štrukle odmah posloži u namašćenu tepsiju i prelij vrhnjem. Peci na 180°C 40-45 minuta - dok vrhnje ne bude skroz zapečeno.

Ostavi štrukle da 'odmore' nekoliko minute i posluži. 

 | Author: Vedran Bošković Zapečeni štrukli foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Zapečeni štrukli foto: Vedran Bošković