Najave 26. rujna 2023.

Idući tjedan u Split stiže najbolja chefica svijeta!

Leonor Espinosa
Leonor Espinosa stiže na festival Taste the Mediterranean u Split! foto: Juan Pablo Gutierréz
gastro postao gastro.24sata.hr
Sljedećeg tjedna u Splitu počinje 11. izdanje najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje u sklopu kojeg će u splitskim restoranima večere pripremati više od 30 vrhunskih domaćih i svjetskih chefova, a prvi put u Hrvatskoj kuha Leonor Espinosa – najbolja chefica svijeta 2022.

Najprestižniji festival mediteranske kuhinje u Hrvatskoj, Taste the Mediterranean (TTM), od 4. do 8. listopada i ove će godine u Splitu, u svom 11. izdanju, okupiti više od 30 vrhunskih gostujućih i domaćih chefova nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i drugim važnim kulinarskim priznanjima.

 

Možda vas zanima... Na natjecanju chefova sutrašnjice pobjedu je odnijela talentirana Gabriela Filca Recepti

 

Tijekom četiri dana trajanja Festivala, jedinstvenu ponudu večera od kojih će neke, zajedno s chefovima domaćinima, pripremati renomirani chefovi iz cijelog svijeta, posjetitelji će moći kušati u čak 13 splitskih restorana: Artičok, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, Martinis Marchi, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noštromo, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Zoi, Zora bila i Zrno Soli.

Sudionici Festivala tradicionalno će se na otvorenju okupiti u gradskoj Ribarnici na večeri koju priprema legendarni chef Zlatko Marinović - Noštromo, a uz njegove dalmatinske delicije i najbolje sireve President posebno će biti predstavljene i nagrađivane etikete vina Belje i Festigia.

 | Author: Juan Pablo Gutierréz Leonor Espinosa foto: Juan Pablo Gutierréz  | Author: Juan Pablo Gutierréz Leonor Espinosa foto: Juan Pablo Gutierréz

Slavna gošća iz Kolumbije

Uz redovan program, Taste the Mediterranean i ove godine odlazi korak dalje i u Split dovodi posebnu gošću, Kolumbijku s prestižnom titulom najbolje chefice svijeta, Leonor Espinosu. Najboljom na svijetu prošle godine proglasio ju je renomirani izbor 50 World's Best Restaurants, a chefica Espinosa će u četvrtak 5. listopada pripremati ekskluzivnu večeru u očaravajućem ambijentu Heritage Hotela Martinis Marchi, na otoku Šolti.

Na večeri će predstaviti kulinarsko umijeće kojim je osvojila tu najprestižniju kulinarsku titulu, a ljubitelji visoke gastronomije imat će jedinstvenu priliku da u srcu Dalmacije uživaju u specijalitetima njezinog restorana Leo iz Bogote, koji se također nalazi na listi najboljih restorana svijeta.

"Kolumbija je zemlja gost ovogodišnjeg Festivala, a okusi i mirisi najbolji su način da osjetite neku zemlju, čak i kada u njoj niste bili. Mediteran i Kolumbiju spaja puno sličnih namirnica, a neke nama egzotične predstavit će chefica Leonor Espinosa. Prošle godine ona je gostovala na konferenciji i večeri Redefining Success u Zagrebu i drago nam je da se vraća u našu zemlju te da ćemo imati priliku kušati njezina jela.

 | Author: Jadran Babić za TTM Joze Tomaš, Antonija Eremut Erceg, Alijana Vukšić, Ingrid Badurina Danielsson, Fabricio Vežnaver foto: Jadran Babić za TTM

Razmjena dobrih ideja

Veseli nas da na Festival i ove godine dolaze vrhunski chefovi iz francuske udruge Gourméditerranée, čije će kulinarske zvijezde Lionel LevyFrédéric Charlet u službenom hotelu festivala, Ambasadoru, pripremati ekskluzivnu večeru Okusi Provanse, praćenu fantastičnim francuskim vinima. Upravo razmjena i dijeljenje dobrih ideja, različitih iskustva i znanja, uz očuvanje mediteranske kulturne baštine - ciljevi su ovog Festivala”, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

 

Možda vas zanima... Vrhunski svjetski chefovi niche parfeme pretvaraju u ekskluzivna jestiva umjetnička djela Recepti

 

Na današnjoj konferenciji za novinare otkrivena je i lokacija večere iznenađenja u izvedbi chefa domaćina Marka Đuraševića i gostujućeg japansko-francuskog chefa Ippeija Uemure. Večera će se održati u privatnom prostoru, raskošnom salonu barokne Palače Cindro izgrađene u 17. stoljeću, a njezin će salon za tu prigodu biti pretvoren u otmjeni restoran. Kako i dolikuje ambijentu, jela će pratiti pjenušava vina koja dolaze s Plešivičkog vinogorja iz Zagrebačke županije.

Žene u 'muškim' kuhinjama

Bogat dnevni program festivala uključuje 10 masterclass radionica za učenike ugostiteljskih škola te za profesionalce koje će gostujući chefovi održati u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra. Među “učiteljima” su slastičarka Talia Richard-Carvajal iz renomirane danske pekarnice Hart Bageri, talijanski maestro pizzaiolo Massimo Quaglia te austrijski chef hrvatskih korijena Paul Ivić iz restorana TIAN (1 Michelin*), virtuoz vegetarijanske kuhinje.

 | Author: Jadran Babić za TTM Mirta Šurjak, Alijana Vukšić, Ingrid Badurina Danielsson, Joze Tomaš, Antonija Eremut Erceg, Fabrizio Vežnaver foto: Jadran Babić za TTM

Na Festivalu će se natjecati i mladi kuhari koji se tek bore za svoje pozicije u svijetu gastronomije, a najbolje u pripremi zadanih jela nagradit će tvrtka Tommy, premium partner Festivala. U suradnji s HGK Županijskom komorom Split održat će se i tri panel rasprave o budućnosti i izazovima održivog turizma i gastronomije, te ulozi žena u "muškim" kuhinjama, u kojima će sudjelovati stručnjaci iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva.

"Drago mi je što ovaj festival otvara mogućnost suradnje i edukacije našim poduzetnicima i članicama HGK, da doznaju kako mogu bolje, efikasnije i jeftinije poslovati na tragu održivog razvoja", rekao je Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split.

 | Author: Jadran Babić za TTM Danijel Nikolla, Jelena Tabak, Marko Đurašević foto: Jadran Babić za TTM

Nauči sve o Barolu i Barbarescu

Pažnju struke i ugostiteljskog sektora posebno zaokuplja ekskluzivni vinski masterclass ”BAROLO & BARBARESCO ACADEMY WORLD EDITION 2023 – Od grožđa Nebbiolo i sličnih sorti”. Vodit će ga poznati talijanski sommelier Sandro Minella, pa će njegovi hrvatski kolege imati priliku o ovoj sorti učiti od jednog od najvećih stručnjaka.

"Želim čestitati svim našim ugostiteljima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji i dio su ovog izvrsnog programa, u kojem će sudjelovati vrhunski chefovi iz cijelog svijeta, i koji će u svijet sa sobom ponijeti dio Splita", izjavila je Antonija Eremut Erceg, pročelnica službe za razvoj grada Splita.

 

Možda vas zanima... Iz Dubaija u Rijeku - pa u Split! Porazgovarali smo s mladom gastro nadom Meerom Alnaqbi Recepti

 

Mjesec gastronomije u Splitu

Festival Taste the Mediterranean uvod je u Mjesec gastronomije što ga je TZ Split pokrenula s ciljem da obogati turističku ponudu u produžetku sezone, a održava se već drugu godinu za redom.

"Kroz čitav niz različitih aktivnosti u Mjesecu gastronomije, okupit ćemo sve zaljubljenike uz dobru spizu, vino, pivo i slatko, nudeći nezaboravan doživljaj mediteranske kulinarske scene u srcu Dalmacije. Njegovanje te mediteranske kuhinje prava je poruka održivosti, koju će pronositi naše Štorije o' spize, kao i festival Taste the Mediterranean", rekla je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split.

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Sporta RH, HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita.

 | Author: Jadran Babić za TTM Roko Nikolić, Marina Wallner, Ante Vrdoljak, Joze Tomaš foto: Jadran Babić za TTM

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.