Najave 01. ožujka 2023.

Ovog petka u Papaveru se peku napolitanske pizze

Napolitanska pizza
Prava napolitanska pizza u Papaveru ima svoju večer - petkom, jednom mjesečno foto: Vincent Rivaud/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Svakog prvog petka u mjesecu, zagrebački Papavero Pizza & Food Lab priređivat će večeri posvećene kraljici pizza - napolitanskoj pizzi i njezinim varijacijama. Jako se veselimo!

Nakon što su nedavno oduševili valentinovskom ponudom, zagrebački Papavero Pizza & Food Lab priprema novu posebnu ponudu. Petkom će, naime, ali za sada jednom mjesečno, priređivati večeri prave napolitanske pizze. Prva takva večer održat će se već ovog petka, 3. ožujka, s početkom u 18 sati.

"S obzirom na to koliko volite naše evente, odlučili smo vas razveseliti Napoletanom jednom mjesečno! U Papaveru! Svakog prvog petka u mjesecu! Prvi put, ovaj petak, 03.03. od 18 sati za vas u ponudi uz naš regularni meni imamo i napolitanske pizze i posebni menu za njih. Dođite i otkrijte čari kraljice Napulja, mekanog i prozračnog ruba, ali i carbonara pizze i mnogih drugih", poručuju iz Papavera na Instagramu te otkrivaju da na meniju neće biti samo klasične napolitanske pizze, već i zanimljiva ponuda drugih pizza.

A što zapravo čini pravu napolitansku pizzu? Osnovno tijesto od pšeničnog brašna (točno je propisano kakvo se brašno mora koristiti!), sirove rajčice, svježa mozzarella zaštićenog geografskog podrijetla, svježi bosiljak i – ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nikakvi fancy dodatci nisu dozvoljeni!

 

Možda vas zanima... Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline! Recepti

 

Napolitansku pizzu odlikuje jako tanko i hrskavo tijesto te napuhnuti rub. Rajčice za pravu napolitansku pizzu ne mogu biti bilo koje – moraju se koristiti rajčice San Marzano ili Pomodorino del Piennolo del Vesuvio (ove potonje uzgajaju se na vulkanskom tlu na južnim obroncima Vezuva). Sir koji se koristi za napolitansku pizzu mora biti Mozzarella di Bufala Campana, mozzarella od bivoljeg mlijeka zaštićenog geografskog podrijetla, od bivola uzgajanih na pašnjacima Kampanije i Lazija. No smije se koristiti i sir Fior di Latte, odnosno mozzarella od kravljeg mlijeka koja se pravi po posebnoj, zaštićenoj proceduri.

 | Author: Vincent Rivaud/Pexels Pizza Napoletana foto: Vincent Rivaud/Pexels

Napolitanska pizza nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Osim navedene, zaštićene verzije napolitanske pizze, postoje i neke podvarijante – tako neki uz gore navedene sastojke na svoju Pizzu Napoletanu stavljaju i malo svježe ribanog parmezana. Tu je i Pizza Marinara – od rajčice, češnjaka, origana i ekstra djevičanskog maslinova ulja te Pizza Margherita DOP od rajčice, mozzarelle od bivoljeg mlijeka isključivo iz talijanske pokrajine Kampanije, bosiljka i ekstra djevičanskog maslinova ulja.

Od 5. veljače 2010. godine napolitanska pizza nalazi se i na listi tradicionalnih specijaliteta Europske unije. Ova omiljena pizza ima i svoju asocijaciju – Associazione Vera Pizza Napoletana, koje strogo kontrolira da li pizze koje se nazivaju napolitanskim uistinu ispunjavaju sve zahtjeve.

 

Ludo tijesto Možda vas zanima... Recept za ludo tijesto: Tijesto za sve, od pizza do krafni! Recepti pizza Možda vas zanima... Izbjegni najveće pogreške kod pripreme pizze kod kuće Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.